Middenmeer bebouwd

AMSTERDAM - Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer stopt na ruim drie de juridische strijd over de bebouwing van de sportvelden Middenmeer-Noord en gaat samenwerken met het stadsbestuur om het gebied te ontwikkelen.De gemeente acht bebouwing van het sportpark nodig om een NS-station bij Science Park rendabel te maken. Omdat Oost/Watergraafsmeer niet meewerkte, verklaarde de gemeenteraad het gebied grootstedelijk, waarmee het aan het gezag van het stadsdeel werd onttrokken. Het stadsdeel bond vervolgens een juridische strijd aan, tot aan de Raad van State toe. Die gaf eerder de gemeente al gelijk, maar het stadsdeel tekende beroep aan. Deze week trok Oost/Watergraafsmeer het beroep echter in.

De aanleiding daarvoor was een brief van wethouder Maarten van Poelgeest waarin hij stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet vroeg of de slepende kwestie niet anders opgelost kan worden. De wethouder stelde voor om het gebied in samenspraak te ontwikkelen.

Verbeet: ''We hadden juridisch geen poot om op te staan, want het besluit van de gemeenteraad was democratisch afgedekt. Toch moesten we eerst het gevecht aangaan over dit plan dat weinig draagvlak heeft. Nu treedt plan B in werking en proberen we er samen het beste plan van te maken.''

De deelraad van heeft deze week onder voorwaarden ingestemd. De coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en Meerbelangen eisen dat het stadsdeel echt invloed krijgt. Als er geen duidelijke concessies komen, dan bestaan volgens Bas van Vliet van Meerbelangen nog voldoende mogelijkheden om de plannen van de gemeente te frustreren.

Alle onderdelen van het plan staan wat het stadsdeel betreft ter discussie. De dichtheid van de woningen, de sportvoorzieningen, de inpassing van de bebouwing in het omliggende gebied en de ontsluiting. Oost/Watergraafsmeer ziet bijvoorbeeld het Universitair Sportcentrum liever naar het Middenmeer-Noord komen in plaats van op het Science Park.

Tegelijkertijd speelt de kwestie over de noodzaak van het station. Daar zijn deze week ook vragen over gesteld in de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden