Middeninkomens verder in de knel door stijging huurprijzen

Middeninkomens vallen in Amsterdam steeds verder tussen wal en schip. De huurprijs voor een woning steeg in 2016 stevig door.

Tom Kieft
null Beeld anp
Beeld anp

Per maand is de kale huur per vierkante meter met 3,6 procent gestegen. Een vierkante meter leefruimte in Amsterdam kost nu maandelijks zo'n 22 euro. De huurprijzen voor gemeubileerde en gestoffeerde woningen stegen in hetzelfde tijdsbestek nog veel harder, met respectievelijk 7,7 en 11,2 procent.

Dat komt naar voren uit de huurmonitor van huurwoningensite Pararius. De stijging is minder extreem dan in 2015, toen de huurprijzen in de vrije sector met 10,4 procent stegen. De stijging van de huren houden verband met de aanhoudende schaarste aan vrije sectorwoningen. In Amsterdam behoort 12 procent van de woningen tot de vrije sector. 57 procent is sociale huur, en de rest koopwoning.

Expats
De schaarste aan vrije sectorwoningen is deels het gevolg van de toename van expats naar de stad, aldus de website: "In de Randstad zijn er veel expats die aanspraak maken op de duurdere vrije sector huurwoningen. Expats blijven doorgaans zo'n drie jaar in Nederland en kopen daarom niet," aldus Jasper de Groot, directeur van Pararius.

De huurprijzen van kleine huurwoningen, met een oppervlakte tussen de 50 en 75 m2, zijn het hardst gestegen, met 5,8 procent. Door deze prijsstijging verschuiven er middeldure huurwoningen, met een huur tot 1150 euro per maand, naar een duurdere prijsklasse waardoor het middeldure aanbod relatief afneemt. Hierdoor zijn de middeninkomens in 2016 verder klem te komen zitten in de prijskloof tussen sociale en vrije sector huur.

Huurcontract
Aan de huurstijging van bestaande bouw kunnen door de gemeente geen restricties worden verbonden; dat kan alleen worden afgesproken tussen huurder en verhuurder, bij het ondertekenen van het huurcontract.

In beantwoording op raadsvragen van D66-woordvoerder Reinier van Dantzig over de snelle huurstijgingen schrijft het college dinsdag dat het daarom van groot belang is dat huurders zich bij het sluiten van een huurovereenkomst van de mogelijke huurverhogingen bewust zijn.

Lees ook: Hoe goed zijn de voorgestelde oplossingen voor huurders met een middeninkomen? [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden