Middeleeuwse gildes in modern mbo

Mbo-opleidingen zoals die tot media- en gameontwikkelaars krijgen binnenkort te maken met het middeleeuws principe van gildes. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) gaat hier de formule van meester en gezel toepassen. Ze trekt hiervoor 25 miljoen euro uit. Dat maakt ze vrijdag bekend.

redachtie
Moderne hbo-opleidingen krijgen binnenkort te maken met het middeleeuws principe van gildes. Beeld ANP
Moderne hbo-opleidingen krijgen binnenkort te maken met het middeleeuws principe van gildes.Beeld ANP

Deze eeuwenoude formule wordt nu vooral toegepast bij de opleiding tot goud- en zilversmeden, patissiers, schoorsteenvegers en de horeca. 'De meestertitel maakt goed vakmanschap beter zichtbaar en laat jongeren zien dat zij met een mbo-diploma op zak kunnen doorgroeien naar topniveau', aldus Bussemaker.

Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland is blij met het besluit van Bussemaker. 'De meestertitel laat zien dat vakwerk, 'ambachten'' serieus worden genomen en worden erkend als ruggengraat van onze economie. We hebben ze ook hard nodig.' De Sociaal-Economische Raad liet zich ook al eerder positief uit over een uitbreiding van de meesterstitel.

Rondgang
Bussemaker maakte de afgelopen maanden een rondgang langs het middelbaar beroepsonderwijs. Ze sprak met leerlingen, docenten en bestuurders. Het voorstel om het meester- en gezelprincipe uit te breiden, is één van de uitkomsten hiervan.

In een toelichting onderstreepte de minister vrijdag het belang van goede vakmensen. Het besef dat zij nodig zijn 'lijken we een beetje kwijtgeraakt te zijn'. Bussemaker is blij met de steun van het mkb voor haar plan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden