MicroZoo in Studio Plantage

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - De MicroZoo van Artis, waar de wereld van bacteriën en schimmels wordt tentoongesteld, komt in de voormalige Studio Plantage.

Aanvankelijk zou deze microdierentuin in een nieuw gebouw worden ondergebracht, maar vanwege de economische crisis is voor de goedkopere variant gekozen: bestaande bebouwing.

Artisdirecteur Haig Balian: ''In september 2008 waren we bijna rond met een bank over de financiering van het gebouw. Toen begon de crisis en, floep, de bank was weg.'' Het historische gebouw aan de Plantage Kerklaan biedt een mooi alternatief. In de plannen van Artis was nog geen bestemming voor het gebouw ingevuld.

Het pand werd in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog gebruikt als het bevolkingsregister van Amsterdam. Het is door een verzetsgroep, onder leiding van Gerrit van der Veen en Willem Arondéus, in brand gestoken met de bedoeling de persoonsgegevens van 70.000 Amsterdamse Joden in rook te doen opgaan. Dat lukte gedeeltelijk.

De laatste jaren werd het vooral als studioruimte gebruikt door mediabedrijf Dutchview, dat de televisieregistratie verzorgt van De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman. Deze programma's zijn verhuisd naar de Westergasfabriek. ''Ze hadden nog niet weg gehoeven, maar hier loopt het toch op zijn eind. Ik snap dat ze zekerheid willen.'' Komend jaar blijft Dutchview nog wel met andere programma's in het pand. In juli 2011 moet volgens Balian de renovatie beginnen.

Het is maar één van de vele plannen die Artis de komende jaren wil uitvoeren. Zo wil Artis het pand tussen het voormalige bevolkingsregister en het Groote Museum slopen. Zo ontstaat een open, vrij toegankelijk plein aan de Plantage Middenlaan. In de serre, tot voor kort het redactielokaal van Pauw & Witteman, komt een brasserie. De kinderboerderij wordt verplaatst, evenals de speeltoestellen. ''Op die plek willen we een Noord-Hollands landschap creëren. Met weidevogels en misschien wel een koe.'' (MALIKA SEVIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden