Microsoft doet beroep op Obama in PRISM-zaak: 'Laat gezond verstand zegevieren'

Microsoft heeft een persoonlijk appel gedaan op president Obama en de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder om meer informatie over PRISM te mogen verschaffen. Microsoft-topman en advocaat Bradford Smith deed in een brief een beroep op Obama om 'zijn kennis over en liefde voor de grondwet in de praktijk te brengen'.

President Obama vlak voordat hij gaat speechen aan Georgetown University in Washington. Beeld AP
President Obama vlak voordat hij gaat speechen aan Georgetown University in Washington.Beeld AP

Microsoft werd onlangs door NSA-klokkenluider Edward Snowden aangeduid als een van de negen technologiebedrijven die hun medewerking aan PRISM, het afluisterprogramma van de Amerikaanse National Security Agency (NSA), hadden verleend. Vorige week bracht The Guardian het nieuws naar buiten dat Microsoft de NSA had geholpen de encryptie te omzeilen, zodat de geheime dienst makkelijker toegang had tot onder andere webchats via Outlook.com. Microsoft heeft de Amerikaanse regering hierop om toestemming gevraagd om zichzelf publiekelijk te verantwoorden voor de 'misinterpretaties die nu de wereld over gaan'. Dit verzoek werd afgewezen.

Besluiteloosheid
'Hoewel we begrijpen dat verschillende overheidsinstanties proberen om een besluit over deze kwesties te nemen, is het gevolg van deze besluiteloosheid dat onze verzoeken om meer informatie te delen met het publiek al wekenlang opzij worden geschoven', schrijft Smith in de brief (pdf). 'Deze weerstand en deze vertragingen ondermijnen het publiek, de regering, en, het allerbelangrijkste, de grondwettelijke principes waar we allemaal het grootste belang aan hechten'.

Microsoft zegt, net als de andere bedrijven die de NSA hebben geholpen, graag informatie naar buiten te brengen over het aantal ingediende en gehonoreerde verzoeken van de regering, maar heeft al een maand geen antwoord gehad van de betreffende instanties.

Zorgen wegnemen
'Het is tijd om de feiten onder ogen te zien', schrijft Smith. 'Talloze documenten zijn nu al in de openbaarheid. Het is niet langer in het belang van de overheid om bedrijven te dwarsbomen om meer informatie naar buiten te brengen, vooral omdat deze informatie waarschijnlijk zorgen bij het publiek zullen wegnemen'.

Microsoft vraag Obama en Holder om persoonlijk in te grijpen en te zorgen dat gezond verstand en de Constitutionele waarden zullen zegevieren. Maandag wist Yahoo in de rechtszaal af te dwingen documenten over PRISM vrij te mogen geven. Die zouden het bewijs vormen dat Yahoo alles in het werk heeft gesteld om deelname aan het omstreden spionageprogramma te vermijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden