Michiel Mol weg bij Spyker

AMSTERDAM - Michiel Mol treedt terug als directeur van het bedrijf Spyker Cars. Hij vertrekt omdat hij overweegt een bod uit te brengen op het Formule 1-team waarmee Spyker actief is.Met zijn aftreden als directeur wil hij mogelijke belangenverstrengeling voorkomen. Mol nam de functie op 21 mei over van Victor Muller. Zijn baan wordt voorlopig waargenomen door vice-voorzitter Hans Hugenholtz.

Mol, eigenaar van onder meer het bloeiende bedrijf Lost Boys, begon het jaar als teambaas van Spyker F1 en werkte bij het moederbedrijf als tweede man achter Muller. Die gaf half mei aan niet meer tevreden te zijn met zijn rol binnen het bedrijf; hij trad terug. Spyker Cars had en heeft te lijden onder financiële problemen, mede veroorzaakt door de peperdure renstal Spyker F1.

De kans wordt groot geacht dat Spyker zijn Formule 1-team verkoopt om de financiën weer wat op orde te krijgen. ''Het verkopen van het Formule I-team is een optie die we bekijken,'' liet het bedrijf weten.

Eén van die kopers zou Michiel Mol kunnen zijn. Hij zou dan het Formule 1-team van Spyker kopen, zodat het los komt te staan van Spyker Cars. Als directeur van Spyker, treedt Mol dan af om conflicterende belangen, namelijk die tussen Spyker Cars en Spyker F1, te voorkomen.

Spyker was vanochtend de grootste daler op het Damrak. Het aandeel kelderde kort na het openen van de beurs met ruim elf procent.

Het bedrijf maakt zowel financieel als sportief zware tijden door. De koers van het aandeel is dit jaar meer dan gehalveerd en het F1-team heeft dit seizoen nog helemaal geen WK-punten behaald.

Tegenspoed lijkt de autofabrikant sinds de beursgang in mei 2004 te achtervolgen. Dat Spyker niet ruim bij kas zit, bleek dit voorjaar, toen een van de belangrijkste toeleveranciers een aangetekende sommatie verstuurde wegens achterstallige betalingen. Andere schuldeisers volgden.

Vorige maand werd de Spyker-coureur Christijan Albers ontslagen. Albers stelde dit seizoen in bijna alle wedstrijden teleur. Het F1-team heeft zijn hoop nu gevestigd op een nieuwe auto, die eind deze maand tijdens de Grote Prijs van Turkije zijn debuut zal maken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden