Michelle Obama 'woedend en intens verdrietig' over ontvoerde schoolmeisjes

Michelle Obama heeft vandaag gezegd dat zij en haar man Barack 'woedend en intens verdrietig' zijn over de kidnapping van de Nigeriaanse schoolmeisjes. De misdaad maakt volgens de Amerikaanse first lady onderdeel uit van 'een patroon van bedreigingen en intimidaties' waar meisjes die naar school willen over de hele wereld mee te maken krijgen.

Redactie
Michelle Obama spreekt over moederdag en de ontvoerde meisjes in Nigeria. Beeld epa
Michelle Obama spreekt over moederdag en de ontvoerde meisjes in Nigeria.Beeld epa

Dat zei ze tijdens de wekelijkse tv- en radio-uitzending van haar man, die ze voor deze ene keer heeft overgenomen. Michelle was geregeld naast de president te zien, maar nooit eerder stond ze in haar eentje voor de camera.

Bijna 250 meisjes werden bijna vier weken geleden door gewapende mannen 's nachts uit hun bed gehaald, op vrachtwagens geladen en meegenomen. Een handvol meisjes heeft kunnen ontsnappen, maar van de meesten is geen spoor teruggevonden. De leider van de extremistische organisatie Boko Haram heeft in een video gezegd dat hij de meisjes 'op de markt' zal verkopen.

Volwassen mannen
'Deze gewetenloze daad is gepleegd door een terroristische groep die deze meisjes weg wil houden van onderwijs - volwassen mannen die de ambities van jonge meisjes willen stoppen', aldus Michelle Obama.

De VS hebben aangeboden een team van experts naar Nigeria te sturen om te helpen bij de zoektocht naar de meisjes, die volgens critici traag verloopt. 'Ik wil dat jullie weten dat Barack onze regering heeft opgedragen alles te doen om de Nigeriaanse autoriteiten bij hun inzet te steunen.'

Denken aan eigen dochters
De berichten over de schoolmeisjes doen het echtpaar denken aan hun eigen dochters, zei Michelle tijdens het moederdagweekend. 'We zien hun hoop en hun dromen en kunnen ons amper voorstellen welke angst hun ouders momenteel voelen.'

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan denkt dat de ontvoerde meisjes het land nog niet uit zijn. Het Nigeriaanse leger heeft vandaag twee eenheden ingezet in de noordelijke grensgebieden waar de meisjes verdwenen zijn. De divisies bewaken de grens met buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger en werken samen met andere veiligheidsdiensten, zo maakte een woordvoerder van het Nigeriaanse leger bekend.

Steeds meer in actie
De regering van president Goodluck Jonathan kreeg veel kritiek vanwege de langzame reactie op de ontvoering, maar komt steeds meer in actie. Zeker tien zoekteams van onder meer de politie en het leger zijn op zoek naar de meisjes die nu al weken in handen zijn van terreurgroep Boko Haram.

'Het blijft een grote uitdaging, omdat sommige informatie die we binnenkregen misleidend bleek te zijn', aldus de woordvoerder. 'Dat zal ons echter niet ontmoedigen om de zoektocht voort te zetten.'

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden