Update

Michelle Obama imponeert met speech en bovenarmen

Michelle Obama wist met haar speech de Democratische Conventie te betoveren. En ook op Twitter was de first lady de grote winnares van de avond, met een speech die het persoonlijke niet schuwde. Meermaals gebruikte ze de toekomst van haar eigen dochters als voorbeeld, en ze sprak met veel warmte over haar man Barack. Ook haar gespierde armen maakten grote indruk.

Elise Kuit
Michelle Obama wordt toegejuicht tijdens de Democratische Conventie. Beeld ap
Michelle Obama wordt toegejuicht tijdens de Democratische Conventie.Beeld ap

De first lady's speech kreeg de 23.000 aanwezigen op de conventie moeiteloos van hun stoel. 'Four more years' werd vrijwel onophoudelijk gescandeerd, terwijl Obama probeerde de aanwezigen en heel Amerika te overtuigen dat haar man nog altijd dezelfde was als waar de kiezers vier jaar geleden ook door werden aangetrokken.

Obama wist opponent Mitt Romney scherp te bekritiseren zonder ooit een keer zijn naam te noemen. Dat deed ze onder meer door te benadrukken dat haar man ooit echt arm was geweest ('zijn beste schoenen waren een halve maat te klein'), waardoor de president de veelgeroemde American Dream echt kende, want 'he's lived it'.

Sentimenteel
Met momenten was de speech ronduit sentimenteel, zoals wanneer Obama sprak over de liefde voor haar man, en het feit dat de belangrijkste functie in haar leven 'mom-in-chief' was. Maar de conventie stond op de banken tijdens haar speech, en ook twitteraars bleven niet onberoerd door Obama's woorden. Ter vergelijking: tijdens Mitt Romneys belangrijkste speech op de Republikeinse conventie vorige week werden 14.289 tweets per minuut verstuurd. Obama, als tweede belangrijkste spreker na haar man, wist al het dubbele daarvan te bereiken: 28.003 tweets per minuut.

De president uitte eveneens zijn waardering via Twitter. Tijdens de speech van zijn vrouw paste hij thuis op hun twee dochters. 'Michelle's biggest fans were watching from home', liet de machtigste man ter wereld vanaf de bank weten.

Overigens waren veel twitteraars ook van iets anders dan Michelles woorden zwaar onder de indruk: haar gespierde armen genereerden eveneens veel aandacht. 'Proud to be an American, ashamed to be a man', tweette een kijker over het postuur van de first lady.

Menselijk gezicht
De Amerikaanse pers zag in Obama's toespraak vooral een manier om de (lagere) middenklasse aan te spreken en president Obama's menselijke kant in de verf te zetten. 'De first lady probeerde een president die vaak afstandelijk overkomt, een menselijk gezicht te geven, om te vermijden dat mensen denken dat hij het contact met de doorsnee Amerikaan kwijt is', schreef de LA Times. The New York Times hield het op 'the Obama's next door'. De krant viel vooral de vele verwijzingen op naar hun 'eenvoudige afkomst' en 'simple joys' die Michelle Obama tijdens haar speech aanhaalde.

Fox News schreef eveneens dat Obama, in navolging van Ann Romney, met succes trachtte haar man menselijker voor te stellen. Volgens de zender deed Obama dat met 'stories only she could tell'. Volgens The Washington Post was Obama's persoonlijke aanpak ook een manier om de thema's die ze tijdens haar speech in 2008 aansneed, een update te geven, in het perspectief van vier jaar in het Witte Huis.

Politico.com interpreteerde de toespraak als een manier om kiezers te overtuigen op Obama te stemmen omdat uit de woorden van zijn vrouw moest blijken dat hij maar al te goed weet wat de 'normale man' uit zijn slaap houdt. The Huffington Post sloot daarbij aan: 'Obama zegt: stem op mijn man, hij is namelijk net als u'.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden