Michelle Obama als gevaarlijke zwarte extremist

Michelle Obama (derde van links) in televisieprogramma The View met bekende Amerikaanse vrouwen zoals Whoopi Goldberg en Barbara Walters. Foto AP/Steve Fenn Beeld
Michelle Obama (derde van links) in televisieprogramma The View met bekende Amerikaanse vrouwen zoals Whoopi Goldberg en Barbara Walters. Foto AP/Steve Fenn

WASHINGTON - Voor de meest opgewonden vertegenwoordigers van rechts Amerika geldt Michelle Obama als een radicale landverraadster, zo niet een terrorist. Toch gaat het campagneteam van Barack Obama de echtgenote van de Democratische presidentskandidaat méér inzetten, in de overtuiging dat zij een goed verhaal te vertellen heeft en mensen voor zich kan winnen.

Ze zal zich daarbij spiegelen aan first lady Laura Bush, zei ze gisteren in het ABC-programma The view, waar ze verscheen naast grootheden als Whoopi Goldberg en Barbara Walters.

Laura Bush nam het op voor Michelle - juriste, moeder van twee dochters - nadat Republikeinen haar onder vuur hadden genomen vanwege een gebrek aan vaderlandsliefde. Op campagne in Milwaukee had Michelle gezegd dat ze 'voor het eerst in haar leven écht trots was op haar land' omdat Obama zoveel enthousiasme losmaakte.

Wat nu, riepen Republikeinse critici, wil deze vrouw first lady worden terwijl ze pas op haar 44ste trots begint te worden op ons prachtige Amerika? Cindy McCain, de vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat, liet onmiddellijk weten 'altijd trots te zijn geweest op haar land en dat altijd te zullen blijven'.

Het was de eerste ervaring van Michelle Obama met de werking van de soundbitedemocratie: de vijftien woorden die ze onnadenkend had uitgesproken, gingen in talloze herhalingen op tv een eigen leven leiden.

Laura Bush begreep wat Michelle Obama overkwam. ''Wat je in campagnetijd zegt, kan gemakkelijk tegen je worden gebruikt,'' zei Laura vorige week. ''Ik denk dat Michelle bedoelde dat ze nog trotser op haar land was dan voorheen.''

Michelle Obama was zo gelukkig met deze woorden, dat ze een briefje aan de first lady heeft geschreven om haar te bedanken. ''Wat ik waardeer in Laura Bush, is haar kalme en beheerste optreden. Geen olie op het vuur. Daar wil ik een voorbeeld aan nemen,'' zei ze bij ABC.

Michelle Obama weet dat ze, anders dan haar man, de neiging heeft heftig te reageren en ze weet dat de Republikeinse campagnemachine alle aanleiding zal geven tot verontwaardiging. De kunst zal zijn daar tegelijkertijd direct en ontspannen op te reageren.

Gisteren deed ze dat door in The view de 'vuistgroet' uit te wisselen met haar medegasten - hetzelfde gebaar dat ze op het podium met haar man maakte nadat hij zijn kandidatuur had zekergesteld. Televisiestation Fox meende te hebben ontdekt dat dit een typische 'terroristengroet' is; Michelle noemt het nu haar nieuwe handelsmerk.

Fox zette haar ook neer als 'Obama's baby mama', de term waarmee zwarte tienermoeders worden aangeduid. En het rechtse tijdschrift National Review bestempelde haar als 'Mevrouwtje Verongelijkt': ze zou een zwarte extremist zijn, behorend tot het 'neosegregatische getto van de Afrocentrische bevrijdingstheologie'.

Wat ze daar tegenover kan stellen is het verhaal van haar leven: opgegroeid in arm en zwart Zuid-Chicago, studeerde ze aan Princeton en drong ze door tot de hogere regionen van de Amerikaanse samenleving, functionerend in een overwegend blanke omgeving. ''Zet me in een kamer met iemand die alle geruchten over mij gehoord heeft, en geef me vijf minuten,'' zegt ze. ''Dan zal die persoon zeggen: al die verhalen zijn grote onzin.'' (STEVO AKKERMAN)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden