PlusAmsterdam-Rio

Michelle Goos: 'Handbal is opeens een sexy sport'

Michelle Goos (1989) handbalt al haar hele leven bij VOC Amsterdam. Voor het eerst gaat een Nederlands handbalteam naar de Olympische Spelen.

Hans van der Beek
null Beeld Linda Stulic
Beeld Linda Stulic

De sport

"Mijn moeder is drie weken na de bevalling weer gaan handballen, bij VOC, dus toen zat ik al langs de kant. Toen ik kon lopen had ik al automatisch een bal onder mijn arm en toen ik vier was, ging ik ook echt meedoen. Eigenlijk ben ik nooit meer weggegaan."

"Ik moet het goed vertellen: ik deed ook voetbal. Want mijn vader voetbalde bij IJ-Boys. Ik was een soort Dirk Kuijt, die het hele veld overging. Maar ik moest kiezen. En in Nederland regent het zo vaak dat ik redeneerde: ik ga handballen, want dat is binnen. Dat was echt de keuze."

"Handbal is spannend, er gebeurt heel veel. Iedereen doet mee aan het spel. Bij voetbal krijgen de spitsen vaak de aandacht. Bij handbal doe je alles, verdedigen én scoren, echt samen. Het is snel, behendig, eigenlijk alles wat je met sport kunt doen, zit in handbal. Bij mannen is het hard, echt hard, rugby bijna, maar bij vrouwen vind ik het sierlijk."

De droom

"Dat was pas heel laat. Ik was negentien toen ik mijn eerste interland speelde. Ik ben eerst ook nog drie jaar reserve geweest. Ik mocht komen om te trainen en als er dan een wedstrijd was, mocht ik weer naar huis. Op dit moment ben ik ook de enige amateur. Dus ik had nooit gedacht dat dit een droom was die uit kon komen. Ik dacht: het is een droom, en klaar."

"Elke sporter die een beetje hoog speelt, droomt van de Olympische Spelen. Maar nu is het geen droom meer maar een doel. Een WK en een EK heb ik meegemaakt, het laatste op mijn lijstje zijn de Olympische Spelen."

"Het mooie is: we zijn de eerste handballers in de geschiedenis die gaan. En we zitten daar met zo veel andere topsporters, ik krijg er gewoon kippenvel van als ik erover praat. Dat wij daaraan mee mogen doen, dat vind ik echt bizar. Pas afgelopen december, na het WK, wist in Nederland iedereen wat handbal is."

"Klopt, opeens is handbal sexy. Ik moet zeggen: we zijn ook een heel leuk team, vind ik, om te zien. Ik bedoel, ik ben geen pot, maar ik zie wel wat een lekker wijf is. Zo werkt het toch? Als ik onze teamfoto's zie, denk ik: ja, ja, ziet er leuk uit. En volgens mij zijn we ook zo populair, omdat we geen mediatraining hebben gehad. We zeggen gewoon wat we vinden, met ons hart. Ik denk dat veel mensen dat raakt. We zijn echt enthousiast, we omhelzen Jack van Gelder echt en we zeggen gewoon: we zijn fucking goed. En dat blijven we ook doen. Dat hoort bij ons, we zijn geen robots."

Het offer

"Wat ik er níet voor heb gelaten: ik heb wel mijn diploma's gehaald. Mbo, hbo. Via de Johan Cruyff University, want een normale opleiding lukt niet. Je traint twee keer per dag en je hebt weinig tijd. Eigenlijk wilde ik binnenhuisarchitect worden, maar dat ging niet. Dat was het eerste in mijn leven dat ik niet heb afgemaakt. Ik heb wel een eigen webshop, maar die staat ook even stil, want ik ben er niet. Ik kan dus ook niet de baan zoeken die ik graag zou willen. Ik heb nu gelukkig een heel makkelijke baas, ik test motors voor het motorblad Bigtwin, maar dat is freelance."

"Geld verdien ik niet. Ik heb nu voor het eerst de A-status van NOC*NSF, dus zij vullen aan wat ik nodig heb. Extra fysiotherapie, een bijdrage voor de trainingen, benzinevergoeding; dat kreeg ik eerst allemaal niet. Ik ben 26 jaar. Mijn cv is wel goed qua diploma's, maar werkervaring heb ik nog niet heel veel. Ik hoop dat ik straks kan zeggen dat ik wel een olympische medaille heb."

"Mijn vriend en ik zijn tien jaar samen, dus die kent mij niet anders. En mijn vriendinnen handballen allemaal. Die snappen het. En vriendinnen buiten handbal zie ik niet zo vaak. Maar dat hoeft ook niet bij een goede vriendschap. Mijn beste vriendin - die heeft niks met sport - woont naast me, en die zie ik echt nooit. Ja, app'jes of effe gedag zeggen. Maar die vriendschap verandert niet."

CV Michelle Goos
2002 debuut eredivisie (13 jaar oud)
2009 debuut Nederlands team
2014 zevende op het EK, haar eerste grote toernooi
2015 zilver op het WK2016 eerste Olympische Spelen

Landskampioen 2008, 2009, 2010
Beker 2005, 2009, 2010, 2016
Supercup 2009, 2010

Goos begint na de zomer aan haar 23ste seizoen bij VOC

De hoop

"De droom zou compleet zijn als we een medaille winnen. Eigenlijk, heel eerlijk, maakt het niet uit welke. Van de twaalf landen zijn er tien medaillekandidaten, en we zitten allemaal heel dicht bij elkaar. Het is net hoe je dag is. We kunnen ook van Noorwegen winnen, maar dan moeten we wel allemaal rustig zijn, en van elkaars kracht uitgaan. Tijdens de WK-finale waren mijn benen net rietjes. Zeventienduizend mensen, één kabaal, zestig minuten lang. Maar we hebben het nu een keer meegemaakt, we weten nu wat we kunnen verwachten."

Lees ook: de andere interviews met Amsterdamse sporters die meedoen aan de Olympische Spelen in Rio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden