PlusKlapstoel

Michelle David: 'Van New York naar Nieuw-Vennep, that's me'

Michelle David (1966) is zangeres. Ze zong in musicals en maakt deel uit van het trio Big, Black & Beautiful. Sinds twee jaar is ze zangeres van het project The Gospel Sessions, waarmee ze vanavond optreedt in Paradiso.

Peter van Brummelen
Michelle David: 'De mensen waren er gewoon nog niet klaar voor: na de eerste zwarte president meteen ook de eerste vrouwelijke' Beeld Harmen de Jong
Michelle David: 'De mensen waren er gewoon nog niet klaar voor: na de eerste zwarte president meteen ook de eerste vrouwelijke'Beeld Harmen de Jong

New York

"Ik ben geboren in Winston-Salem, een typisch zuidelijke, beetje slaperige stad in North-Carolina. Maar ik ben absoluut geen zuiderling, ik ben een echte New Yorker."

"Toen ik nog maar tien maanden oud was, nam mijn moeder me mee naar Manhattan, waar we bij een tante van haar introkken. We woonden in Sugar Hill, net boven Harlem, in een oud gebouw dat nu een monument is. Nat King Cole en de jazzmuzikant Noble Sissle hebben er ook ooit een appartement gehad."

"New Yorkers praten hard en snel en hebben altijd haast. Dat zit ook in mij. Wij New Yorkers kunnen heel slecht tegen in een wachtrij staan."

Nieuw-Vennep

"Van New York naar Nieuw-Vennep, that's me. Ik heb iets met new, want tussendoor heb ik ook nog in New Jersey gewoond."

"In Nederland woonde ik eerst in Amsterdam. By accident ben ik in Nieuw-Vennep terechtgekomen. Ik was zwanger en we zouden naar een groter appar­tement in Amsterdam verhuizen. Maar toen we daar aankwamen, bleken we bedrogen te zijn: er zat al iemand in. Een kennis die van onze problemen hoorde, wist iets in Nieuw-Vennep."

"Ik weet niet of het slim is om te vertellen, maar ik geloof in eerlijkheid: toen we hier in 2003 kwamen wonen, werden we regelmatig aan­gehouden door de politie. We waren de enige mensen van kleur in de buurt, heel anders dan in Amsterdam, dat toch echt vlakbij is."

"Ik zei ­tegen mijn man: 'We gaan iedereen vertellen wie we zijn en dat we hier wonen.' En dat werkte. We wonen hier heerlijk, het is lekker rustig en we hebben goede vrienden gemaakt. De buurt is tegenwoordig ook diverser dan toen."

The Gospel Sessions

"Er zijn geen woorden voor om uit te drukken hoe belangrijk dit project voor me is. Het defi­nieert wie ik ben. Ik ben opgegroeid met gospelmuziek en dacht dat ik op aarde was gezet om gospelzangeres te worden. Maar toen ik daar werk van maakte, was er doorlopend het gevoel: volg ik wel echt een roeping of ben ik het zelf die dit zo hard pusht? In Nederland werd ik gevraagd als zangeres voor Lefties Soul Connec­tion, een echte funkgroep. Oké, dacht ik, dít is wat ik ben: een funkster."

"Toen Onno Smit en Paul Willemsen van de Lefties op een dag zeiden dat ze me ergens over wilden spreken, dacht ik dat ze het over nieuwe songs wilden hebben of zo. Bleek dat ze een tweede project wilden starten, maar dan met gospelmuziek. En ik moest de zangeres worden."

"Ik dacht: God, je haalt grappen met me uit! Eerst wilde ik niet, maar Onno en Paul waren zó gepassioneerd. Ze kennen de geschiedenis van gospelmuziek, weten ook hoeveel invloed die op andere genres heeft gehad. Dus ik ben met ze in zee gegaan, ook al hadden ze geen idee of er in Nederland wel een publiek was voor wat ze in gedachten hadden. Maar The Gospel Sessions is een groter succes dan we ooit hadden durven dromen."

Paradiso

"Ik voel me als een kind vlak voor kerstmis. ­Paradiso, Oh my God! Ik ben zo opgewonden."

"Ik heb er eerder gezongen: onder meer met de Lefties in de bovenzaal en met The Gospel Sessions in het voorprogramma van Jools Holland in de grote zaal. Maar nu staan we daar dus op eigen kracht, een paar dagen na onze tweede verjaardag."

"Ik ben niet te gast, ik nodig gasten uit. Kris Berry, Ruben Hein en Steffen Morrison doen mee en als blazers hebben we jongens van Gallowstreet. Het wordt geweldig. Paradiso is als voormalige kerk natuurlijk ook een perfecte plek voor deze muziek."

Donald Trump

"Toen Trump vele jaren geleden bekend maakte president te willen worden, lachte iedereen hem uit. En vlak voor de laatste verkiezingsuitslag lachten ze nog."

"Als hij een ander type persoon zou zijn geweest, zou ik zeggen: wauw, dit is echt een succesverhaal, bravo. Maar als je ziet hoe hij en de mensen om hem heen hun zaken regelen... Het lijkt soms of ze er moedwillig een puinhoop van maken, met iedereen in Trumps kabinet is wel iets aan de hand, er blijft niemand over."

"Ik ben er van overtuigd dat Trump de rit niet uitzit. Ik was er trouwens ook vrij zeker van dat Hillary het niet zou redden. Ook als ze alles perfect zou hebben gedaan, waren de mensen er gewoon nog niet klaar voor: na de eerste zwarte president meteen ook de eerste vrouwelijke."

Henk van der Meijden

"Ik sta voor altijd bij hem in het krijt. Door Henk en zijn vrouw Monica ben ik in Nederland terechtgekomen. Ze zochten begin jaren negentig mensen voor de musical The sound of Motown."

"Op maandag deed ik in New York auditie, de zondag erna zat ik al in het vliegtuig. Tien maanden hebben we met de Motownmusical getourd, in de jaren daarna bleven Henk en Monica me steeds maar nieuwe dingen toewerpen. Zo bouwde ik een netwerk op."

"Na een tijd lang half in de Verenigde Staten, half in Nederland te hebben gewoond, heb ik er in 2002, toen ik toetrad tot Big, Black & Beautiful, voor gekozen me hier permanent te vestigen."

Fame

"Ik was met mijn tante naar die film. Diep onder de indruk was ik. Na afloop keek mijn tante me aan en zei: 'Jij wilt naar die school, hè.' Zo was het. En het is me gelukt, ik heb de toelatingsbrief nog."

"Van 1980 tot 1984 zat ik op de High School of Performing Arts in New York, de school van de speelfilm en later ook tv-serie ­Fame. Het ging er eigenlijk precies zo aan toe als in die film. Je werd er opgeleid tot ster."

"Ik zie in Amerikaanse tv-series ook vaak mensen voorbijkomen die ik nog ken van school. Ik heb nooit naar reünies durven gaan, omdat ik het nooit zo ver had geschopt. Misschien moet ik de volgende keer wel gaan en vertellen dat ik voet aan de grond heb gekregen in Nederland."

Drake

"Hotline bling vind ik een heerlijke song, met zijn raps heb ik iets minder. Maar bij zijn vorige tour, drie jaar geleden, ben ik met mijn dochter naar de Ziggo Dome geweest. En ik was onder de indruk."

"Ik heb begrepen dat hij er laatst nogal een zootje van heeft gemaakt hier. Vind ik verschrikkelijk, zo respectloos met je publiek om gaan. Fans zijn niets verschuldigd aan een artiest, het is andersom: jij bent er voor hen. We're in the business of serving."

Mahalia Jackson

'The mother! Mahalia Jackson is de moeder van de gospelmuziek. Er zijn heel veel goede zangers en zangeressen, but no one covered the ­globe like she did."

"Heel veel respect heb ik voor haar, voor haar kracht, haar energie. Maakte niet uit of ze gelovig waren of niet, als Mahalia Jackson zong, dan greep ze de mensen. Met één uithaal, met één noot soms maar. Als zij zong, waren de mensen één."

"Daar streef ik ook naar als ik zing. Het doet er niet toe welk geloof je aanhangt, voor mijn part geloof je helemaal niets, maakt me ook niet uit wat je verder voor opvattingen je hebt, maar bij een optreden wil ik dat iedereen samenkomt. I'm sharing love."

Kerk

"Hier in Nieuw-Vennep is er één vlakbij, maar ik ben er nog steeds niet geweest. In Amstelveen is een gospelkerk waar ik weleens naartoe ging."

"Maar het is toch anders dan in Amerika, waar ik twee vaste kerken had: The Universal Temple of Spiritual Truth in New York en de Roselle Baptist Church in New Jersey. Het voelt toch een beetje of ik die twee bedrieg als ik hier naar de kerk ga. Mensen zeggen dat ik hier mijn eigen kerk zou moeten beginnen en dat die dan elke zondag vol zou zitten. Maar ik geloof niet dat dat mijn roeping is."

Soulfood

"Ooooohhhhhh. Zo lekker, I love it. Maar het is ook eten dat direct naar mijn heupen gaat, dus ik kook het maar af en toe. Kip natuurlijk, ­macaroni and cheese, maisbrood, aardappelsalade... Collard greens hoort er ook bij, maar dat kun je hier in Nederland niet krijgen. Boerenkool lijkt er een klein beetje op."

Aretha Franklin

"Mijn moeder had al haar platen. Op de hoes van Let me in your life stond Aretha met licht­geverfd haar en een zwarte bontjas; ik heb als kind lang gedacht dat dat een foto van mijn moeder was, ze leken wel op elkaar."

"Aretha's mooiste album vond ik vroeger Sparkle, dat heb ik, echt till death gedraaid. Nu vind ik Amazing grace, een gospelalbum, haar allerbeste. Ik
heb helaas nooit een optreden van haar mee­gemaakt. Ik heb wel opnames gezien van het optreden dat ze ooit in Amsterdam in het Concertgebouw gaf. Zo goed. Ik denk dat ik flauwgevallen zou zijn, als ik daar bij was geweest."

Annemarie Oster
"Ken ik niet. Van voor mijn tijd misschien?

The Gospel Sessions, Paradiso, vanavond, 19.30 uur, er zijn nog enkele kaarten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden