Michelinster voor Amsterdamse restaurants Rijks, Bolenius en Mos

In het DeLaMar Theater is maandag de nieuwe Michelingids Nederland gepresenteerd. Na een droog 2016 verschuift er komend jaar weer het een en ander. Amsterdam telt nu 21 Michelinsterren.

Het Parool
Het interieur van Rijks, sinds maandag het grootste restaurant van Nederland met een Michelinster. Beeld Rink Hof
Het interieur van Rijks, sinds maandag het grootste restaurant van Nederland met een Michelinster.Beeld Rink Hof

Amsterdam ging de ceremonie maandag in met in totaal twintig sterren. Twee daarvan vielen af, waarvan die van La Rive in het Amstel Hotel het meest opmerkelijk is.

De stad krijgt ook dit jaar weer geen driesterrenrestaurant, nadat er vorig jaar zelfs helemaal niets veranderde. Amsterdam krijgt er dit keer wel drie restaurants met een ster bij: Rijks, Bolenius en Mos.

Aanwinst
'Mos is een plek om je serieus in de watten te laten leggen - een aanwinst voor het hogere segment,' schreef Hiske Versprille van Het Parool in haar recensie over het restaurant. Ze beoordeelde Mos met een 9-.

Chef Egon van Hoof: "We hadden dit gehoopt, maar niet verwacht."

Rijks kreeg van Versprille een 8-. Het restaurant van het Rijksmuseum is met 130 couverts het grootste restaurant van Nederland met een Michelinster en bovendien zeven dagen per week open. Chef Joris Bijdendijk kreeg eerder al eens een ster voor restaurant Bridges. "Het is niet voor de hand liggend dat we in aanmerking zouden komen, met zo'n grote zaak," zegt hij in een eerste reactie. "We waren al heel gelukkig, maar we zijn nu nog veel gelukkiger."

Bolenius wordt al een paar jaar getipt als favoriet. Vorig jaar werd het initiatief Dutch Cuisine, waar chef Luc Kusters nauw bij betrokken is, al door de bandenfabrikant geprezen. Kusters was maandag niet aanwezig bij de ceremonie. Michelin-directeur Ellis belde hem vanaf het podium van het DeLaMar op met het goede nieuws. "Ik zit middenin de lunchservice."

Inleveren
Behalve La Rive is Le Restaurant de ster ook kwijt. De zaak in De Pijp sloot echter onlangs en kon dus sowieso niet terugkeren in de gids. Chef en eigenaar Jan de Wit zei vorige week nog wel een nieuw restaurant te willen openen.

Voorafgaand aan de uitreiking werd middels een minuut stilte Joop Braakhekke herdacht, die vorige week overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker. "We zijn een markante, bijzondere, innemende, bevlogen en bovenal heel lief mens kwijtgeraakt," zei Thérèse Boer van De Librije. "Een icoon voor ons allen is niet meer."

Lees ook: Michelingids in Amsterdam: van twee naar twintig sterren in zestig jaar [+]

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden