Plus

Michael van Praag: 'De KNVB is niet stuurloos'

Michael van Praag (69) maakt zich zorgen over de toekomst van het Nederlandse voetbal, maar de voorzitter bestrijdt met klem dat het bij de bond een chaos is. 'Nu alles weer op één grote hoop wordt gegooid, ga ik voor mijn mensen staan.'

Michael van Praag: 'Ik begrijp de teleurstelling over de prestaties van Oranje heel goed, en die deel ik'Beeld ANP

Geërgerd toetst Michael van Praag op het schermpje van zijn mobiele telefoon. "Kijk," zegt de bondsvoorzitter van de KNVB. "Dan lees ik dus een analyse van jullie en dan denk ik: dat strookt gewoon niet met de werkelijkheid."

Van Praag somt op waar hij zich allemaal aan ergert. Dat Fred Grim wordt neergezet als een trainer zonder ervaring en dat de KNVB en Oranje 'diep gezonken' zijn. Dat er over de KNVB staat dat 'niemand nog weet wie de baas is'. En dat de voetbalbond 'stuurloos' is.

"En hier dan," wijst Van Praag. "Hier schrijven jullie dat de huidige leiding amper draagvlak heeft. Dat is niet zo! Hoezo heeft de huidige leiding amper draagvlak?"

Hans van Breukelen wordt met veel scepsis bekeken. De benoeming van Gijs de Jong is door de clubs nota bene tegengehouden op procedurele gronden, waardoor de KNVB al maanden in een vacuüm zit.
"Afgelopen donderdag was de bondsvergadering. Daar kon je zien dat de clubs heel positief zijn over hoe zaken in gang zijn gezet door de KNVB. Dat de overgang naar een nieuwe bestuursstructuur goed verloopt."

"Daar is juist heel veel draagvlak voor. Niet voor niets ben ik in de afgelopen maanden langs heel veel clubs geweest, net als Gijs de Jong. Uitstekende gesprekken waren dat. Alleen: als Oranje dan van Bulgarije verliest, wordt alles op één hoop geveegd. Dan deugt er opeens niets meer."

Laten we het grootste hoofdpijndossier er dan meteen bij pakken: de nieuwe bondscoach. Wie gaat daarover beslissen bij de KNVB?
"Jullie beweren dat wij niet meer weten wat te doen. Maar dat weten we precies. Namelijk eerst met een aantal goede voetbalmensen ­praten, ­zowel intern als extern. Die mensen hebben een heldere visie op wat er nodig is. En daarna een afgewogen beslissing nemen."

Maar dat zegt toch juist iets, dat jullie eerst bij anderen informatie moeten vergaren? Bovendien zult u heel uiteenlopende meningen vinden. Haast niemand is het eens over de koers.
"We gaan niet met tientallen mensen praten, wel met een paar heel goede. Waar het om gaat, is dat we zo helder mogelijk krijgen wat Oranje in deze fase nodig heeft. En dat gaat geen weken duren. Begin volgende week moet daar een antwoord op zijn."

32

Nederland staat 32ste op de nieuwe wereldranglijst van de Fifa, de laagste klassering ooit. Oranje is onder meer gepasseerd door Iran, Senegal en Noord-Ierland.

U wilt toch niet zeggen dat het allemaal van een leien dakje gaat? Directeur Bert van Oostveen vertrok via de achterdeur. Zijn opvolger is nog altijd niet benoemd. De raad van commissarissen is grotendeels ontmanteld. Er zijn assistenten vertrokken, twee bondscoaches ontslagen.
"Ik ontken niet dat het een roerige tijd is geweest, maar dat hangt ook samen met de transitie die de KNVB nu doormaakt én met een zeer complexe voetbalcrisis. Als alles zomaar op een berg wordt geveegd, ga ik als bondsvoorzitter voor mijn mensen staan. Hebben we een imago­probleem? Ja. Maar zijn we stuurloos en is er geen eenheid van leiderschap? Nee. Wie de baas is van het betaald voetbal en Oranje, is volgens mij heel duidelijk. Dat is op dit moment Jean-Paul Decossaux."

Voorheen was hij de commerciële man, nu moest hij opeens het ontslag van Danny Blind toelichten. Dat is toch raar?
"Nee hoor. Statutair is Jean-Paul de man die over deze categorie benoemingen of ontslagen gaat. Uiteraard gaat alles in nauw overleg met Van Breukelen, maar bedrijfsmatig is dat volkomen helder."

Maar beoogd directeur betaald voetbal Gijs de Jong staat al maanden in de coulissen. Dan is het toch niet zo vreemd om te stellen dat er al maanden een leiderschapsprobleem is?
"Wacht even, de clubs bepalen door wie ze ver­tegenwoordigd willen worden. Zíj kwamen daar onderling niet uit. Ze vonden dat ze door de rvc gepasseerd werden bij de benoeming van De Jong, en daar hadden ze ook wel een punt. Volgens de statuten mag de raad zo'n benoeming doen, maar de clubs hadden op zijn minst eerder geconsulteerd kunnen worden. Alleen: je moet ook wel weer verder."

Stel dat Louis van Gaal directievoorzitter wordt, dan wordt de functie van technisch directeur, nu Hans van Breukelen, toch overbodig?
"Bert van Oostveen, de vorige directeur, vond die functie al overbodig, ook met het oog op de nieuwe organisatiestructuur. De rvc drong toch aan op een technisch directeur en heeft die toen ook aangesteld. Maar hoe we het straks gaan invullen, heeft ook te maken met de poppetjes en de competenties van mensen. Voetbalknowhow is daarbij heel belangrijk."

U heeft ons zelf benaderd voor dit interview. Bij de vorige bestuurscrisis, najaar 2016, was u in eerste instantie nauwelijks zichtbaar. U was druk met het presidentschap van de Uefa.
"Dat beeld is ontstaan, maar het klopt niet. Dan zijn jullie verkeerd geïnformeerd. Kennen jullie de feiten niet."

De clubs verweten u dat juist en hebben dat ook zo uitgesproken.
"Ik heb ook toen steeds nauw contact gehouden met de commissarissen, was van alles op de hoogte. Ik kan de e-mails en apps ook laten zien. Ik was veel op reis, dat klopt, maar heb voortdurend dicht op de situatie gezeten. De clubs heb ik dat onlangs ook laten zien, aangetoond en uitgelegd. Op de laatste bondsvergadering was de stemming al heel anders. Ik werd zelfs de hemel in geprezen."

Maar in 2016 heeft u ons nota bene zelf verteld heel ontevreden te zijn over de communicatie vanuit de rvc. U werd slecht op de hoogte gehouden, zei u.
"Het probleem zat hem meer in de organisatiestructuur destijds, waarbij ik als bondsvoorzitter formeel los stond van de afdeling betaald voetbal. Nu is dat al heel anders. Ik heb voortdurend contact met de werkvloer, praat dagelijks met Decossaux. De lijnen zijn kort, de taakverdeling is helder en we werken uitstekend samen."

"In de huidige rvc hebben we met Simon Kelder en Erik Mulder twee heel goede, ervaren mensen. De overige posities zullen straks door vertegenwoordigers van de clubs worden ingevuld. Ik begrijp de teleurstelling over de prestaties van het Nederlands elftal heel goed, en die deel ik, maar het gaat bij de KNVB in heel veel opzichten de goede kant op."

De bond wil een dienende, open en minder technocratische organisatie worden. U bent, met alle respect, iemand van de oude voetbalpolitiek. Past u daar straks nog wel in?
"Ik snap de vraag, ik ben 69. Maar ik sta binnen de KNVB en de Uefa wel te boek als een nieuwe denker. Uit mijn campagne voor de Uefa is dat ook wel gebleken, denk ik. De visie dat de KNVB veel minder gesloten moet worden, maar juist dienend en ondersteunend richting de clubs, heb ik altijd gedeeld. Als volgend jaar de nieuwe structuur is ingevoerd, is een belangrijk deel van mijn missie volbracht. Ik beloof jullie: dan staat er een swingende tent."

Lees ook de analyse: Ontslag van Blind is slechts een hoofdstuk in een boek vol ellende

'Ik was veel op reis, dat klopt, maar heb voortdurend dicht op de situatie gezeten'Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden