Plus

Michael Stipe over Out Of Time: 'Ik wist dat het iets bijzonders was'

Michael Stipe, de excentrieke leadzanger van de inmiddels opgeheven rockband R.E.M., is even terug uit de anonimiteit. 'Sinds ik niet meer vol in de schijnwerpers sta, kan ik op alle gebieden mezelf zijn.'

Michael StipeBeeld Tony Cenicola/The New York Times/Hollandse Hoogte

David Bowie noemde Michael Stipe (56) ooit de meest charismatische popster die hij ooit had ontmoet. De voormalige zanger van de Amerikaanse groep R.E.M. kan daar niet zoveel mee.

In 2011 blies hij de band op en liet hij zich nog maar sporadisch in het openbaar zien. Voor de re-release van het doorbraakalbum Out Of Time stapt hij even uit zijn zelfgekozen media-isolement. "Die plaat heeft mij het leven gegeven dat ik nu al ruim 25 jaar kan leiden."

Op Out Of Time staat ook de monsterhit Losing My Religion. Ondanks andere krakers als Everybody Hurts, Man On The Moon, Drive en Shiny Happy People zal die song Stipe zijn hele leven achtervolgen. "Toen ik de tekst schreef, was ik doodvermoeid en ongelukkig. Maar ik wist ook dat het iets bijzonders was."

Bronzen beelden
Stipe wrijft door zijn lange ZZ Top-achtige baard. Hij was in zijn actieve periode al excentriek, maar met een neusring, kleurig mutsje en rockachtig kostuum lijkt hij zo uit een New Yorkse galerie te zijn weggelopen. "Sinds ik niet meer vol in de publiciteit sta, kan ik op alle gebieden mijzelf zijn. Ik maak tegenwoordig bronzen beelden en daar kan ik alles in kwijt."

Stipe was jarenlang de spreekbuis van links en progressief Amerika. "Ik heb in het verleden regelmatig contact gehad met Bill Clinton, die mijn oproep om stemmen in Amerika makkelijk te maken volledig steunde. Dat hielp echter maar voor even." Er verschijnt een grimas op zijn gezicht.

"We bouwen iets op en breken het weer helemaal af. Het was al belachelijk dat Donald Trump door de eerste voorronde van de Republikeinse kandidaatverkiezingen kwam. Nu is hij onze president. Wij graven ons eigen graf."

Roddels
Toen Out Of Time in 1991 uitkwam, was George Bush sr. aan de macht. "Het was een donkere tijd en dat gevoel probeerde ik in onze songs te leggen. Losing My Religion is op vele manieren geïnterpreteerd, het heeft veel mensen ook steun gegeven." De hit maakte van Stipe in één klap een publieke figuur. "Het was een rare tijd. Binnen het tijdsbestek van een paar weken kon ik niet meer normaal over straat."

Met de faam kwamen ook de roddels. Door zijn frêle uiterlijk en ingevallen kaken meende de roddelpers te weten dat Stipe aids had. "Om mij heen stierven vrienden aan deze vreselijke ziekte en ik heb vijf jaar gewacht voordat ik me durfde te laten testen. Toen mensen dat over mij gingen schrijven, was het dieptepunt van menselijk fatsoen wel bereikt."

25

Out Of Time met monsterhits als Losing My Religion en Shiny Happy People verscheen 25 jaar geleden

Stipe sprak in die tijd vaak met Kurt Cobain, de zanger van Nirvana die in 1994 zelfmoord pleegde. "Kurt was als een broer voor mij en ik wilde hem indertijd redden door met hem een muziekproject te doen."

Teruggetrokken
"Ik heb hem een vliegticket en een auto met chauffeur gestuurd, maar hij reageerde niet. Toen ik hoorde dat hij zichzelf had gedood, stortte mijn wereld in. Ik heb vijf maanden geen nummer kunnen schrijven."

Stipe kan er nu redelijk relaxed over praten. Regelmatig verschijnt er een sprankelende lach op zijn gezicht. "Ik ben nog altijd verlegen en teruggetrokken, maar het lukt nu wel beter om in het openbaar te praten. Al moet het wel zinvol zijn."

En dat voor iemand die jarenlang de spreekbuis van een generatie was. "Ik werd in die positie gemanoeuvreerd. Zeker door het succes van Out Of Time, dat precies uitkwam toen de Golfoorlog begon. Ik zei daar in die periode blijkbaar zinnige dingen over en voor ik het wist, hingen jongeren over de hele wereld aan mijn lippen."

Pijnlijk
Om de re-release van Out Of Time te realiseren, dook Stipe in de archieven van de band. "Dat was soms een pijnlijke ervaring. Alles kwam weer bovendrijven. De valse noten, de dagen dat er niets uit mijn handen kwam, de onzekerheid... Maar de echte schaamte van toen is voorbij. Als ik nu naar de videoclips van Losing My Religion en Shiny Happy People kijk, vervult mij dat met trots. Die vier jongens uit Athens, Georgia deden het toch maar even."

Dat R.E.M. nooit meer bij elkaar zal komen, staat voor Stipe vast. "Ik ben tegenwoordig met heel andere dingen bezig. Ik heb heel fanatiek de verkiezingscampagne van democraat Bernie Sanders gesteund. Hij was de Amerikaan die het werk van Barack Obama had kunnen voortzetten. We hebben nu voor een entertainmentpresident gekozen. Het is choquerend te zien hoe diep mijn land is gezonken."

Out Of Time van R.E.M. is nu uit.

'Toen ik hoorde dat hij zichzelf had gedood, stortte mijn wereld in'Beeld Tony Cenicola/The New York Times/Hollandse Hoogte
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden