Michael Stipe is 'fashionable late' en beleefd

Heel even, een luttele seconde, gaan de ogen over de zwarte, hoornen leesbril. Michael Stipe, zanger en frontman van de Amerikaanse rockgroep R.E.M., kijkt de koper van het fotoboek Hello kort en strak aan. Er volgt een lichte knik met het hoofd, bij wijze van groet, en daarna is het tijd voor arbeid. Met zijn linkerhand schrijft Stipe een korte tekst in het boek, en dan zijn naam. In losstaande blokletters.

Stipe is enkele dagen in Amsterdam. Gisteren trad hij met R.E.M. in het Westerpark op. Aan het concert ging een signeersessie vooraf bij American Book Center op het Spui.

Daarmee vestigt Stipe de aandacht op het fotoboek van David Belisle, die Stipe en consorten meer dan een jaar volgde tijdens een wereldtour, studiosessies, en het maken van videoclips. Stipe, ooit student fotografie, en naast zijn R.E.M.-activiteiten werkzaam als producent van kunstfilms, omschrijft het boek als 'een verslag van een onvoorstelbaar leven dat lijkt op een permanente jetlag, maar dan op speed'.

Om vier uur, een half uur later dan gepland, maakt Stipe met fotograaf en inmiddels goede vriend Belisle zijn entree in de boekhandel. Dat gebeurt via de zijdeur aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Aan de voorkant heeft zich inmiddels een rij fans gevormd van zo'n vierhonderd mannen en vrouwen, opgewonden wachtend in de snikhete zon. Stipe en zijn entourage - een persoonlijk assistent met een grote glimlach en dito schouderpartij, en enkele vrienden in shirts met Barack Obama-opdruk - arriveren 'fashionable late' omdat ze in Den Haag hebben geluncht, en daarna in het verkeer verstrikt zijn geraakt.

Eenmaal binnen werken de rockster en de fotograaf zich beleefd door de parade van aanbidders heen, die op gele post-it stickers, verstrekt door de boekhandel, een opdracht hebben geformuleerd. Als een ijverige student schrijft Stipe de korte teksten - 'voor Peter', 'rock on, amigo!' - over. Ook laat hij fans met digitale camera's hun gang gaan, al is er geen seconde tijd om te poseren. Cadeautjes - dichtbundels, bloemen, usb-sticks met gezongen lofzangen op R.E.M. - worden onder de tafel gestald.

Tegen half zes zit de klus erop. Het record van een recente signeersessie in Los Angeles - 490 boeken in anderhalf uur - is dan op zijn minst geëvenaard. ''Normaal verkoop je tien van dit soort boeken per jaar,'' concludeert een American Book Center-medewerker tevreden, kort nadat hij ook zelf nog snel twee exemplaren van een handtekening heeft laten voorzien. (HET PAROOL)

R.E.M.-leadzanger Michael Stipe en fotograaf David Belisle signeren dinsdag in Amsterdam het fotoboek Hello, met unieke en intieme foto's van R.E.M. en andere wereldsterren. Foto ANP/Freek van Asperen Beeld
R.E.M.-leadzanger Michael Stipe en fotograaf David Belisle signeren dinsdag in Amsterdam het fotoboek Hello, met unieke en intieme foto's van R.E.M. en andere wereldsterren. Foto ANP/Freek van Asperen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden