Plus

Michael Reiziger: 'Ajax is mijn tweede huis'

Michael Reiziger werd vorig seizoen kampioen met Jong Ajax in de eerste divisie. Met een volledig vernieuwd en sterk verjongd elftal heeft de 45-jarige trainer zich nu weer in de subtop genesteld.

Michael Reiziger en Winston Bogarde vieren het kampioenschap van de eerste divisie met Jong Ajax.Beeld anp

De lijnen tussen de technische staf van het eerste en tweede elftal zijn doorgaans kort, maar hoe is dat nu?
"Je bedoelt nu Ajax 1 op trainingskamp is in Florida? Dat maakt die lijnen iets langer, maar we overleggen nog steeds elke dag met elkaar. Ik sta deze week in contact met Aron Winter, assistent van Erik ten Hag. We bellen elke dag op een vast tijdstip vanwege het tijdsverschil. Hij vertelt mij hoe de jonge spelers uit de beloftenploeg het doen en ik geef aan wat ons programma is. Ik neem de opstelling door voor onze wedstrijd zondag tegen Jong PSV. Hoe de jongens ervoor staan, wat de twijfels zijn."

Heeft u nog inspraak in welke talenten uit uw ploeg meegaan op zo'n trainingskamp?
"Inspraak. Dat klinkt zo formeel. Alsof ik ineens met een lijstje op de proppen kom. Voor het beeld is het goed om te weten dat wij hier op De Toekomst élke dag praten over onze spelers, met alle betrokken trainers. We huizen onder hetzelfde dak. Dat is echt een continu proces."

Geeft u eens een voorbeeld?
"Ryan Gravenberch is zestien jaar, een junior nog, maar hij speelt vaak bij ons in Jong Ajax terwijl hij traint met de A-selectie. Je begrijpt dat het heel belangrijk is om van elkaar te weten hoe dat gaat. Wij willen weten hoe Ryan heeft getraind als we hem het veld in sturen, en hoofdtrainer Erik ten Hag wil van ons weten hoe Ryan zich houdt in de groep, hoe hij is in de kleedkamer."

Bemoeit u zich ook met het eerste elftal?
"Nee, het eerste elftal is leidend, wij zijn ondersteunend, zoals de hele club in dienst staat van het vlaggenschip."

Heeft u donderdagnacht gekeken naar de oefenwedstrijd tegen ­Flamengo?
"Nee, dat was me te laat. Dat heb ik ook eerlijk gezegd tegen Aron. Wij trainden de volgende ochtend met ons eigen team. Die wedstrijd was om één uur 's nachts, dan lig ik echt op één oor."

Bent u tevreden over de samenwerking met Ten Hag en diens staf?
"Die was vorig jaar goed en dat is ze nog steeds. In de tactische aanpak trek je één lijn. Wij spelen in een tactisch concept dat strookt met de speelwijze van het eerste elftal. Op die manier bereid je de spelers van het beloftenelftal ook voor op de stap naar het eerste. Maar een wedstrijd is een wedstrijd, dus er kunnen zich dingen voordoen waardoor ik van dat concept moet afstappen. Die vrijheid heb ik."

Elke trainer heeft zijn eigen visie. Botst dat niet met al die trainers bij elkaar op De Toekomst?
"Valt mee, er zijn veel overeenkomsten. De belangrijkste is dat we allemaal voetbaldieren zijn."

Maar Aron Winter, Winston Bogarde, Richard Witschge en u zelf zijn opgegroeid bij Ajax, in tegenstelling tot Erik ten Hag.
"Klopt. En Johan Cruijff is niet opgegroeid bij Barcelona, maar hij won wel als eerste trainer de Europa Cup I met die club. En Pep Guardiola is niet opgegroeid bij Bayern München, maar hij heeft die club toch echt naar zijn waarden laten voetballen. Voetbalvisies kunnen uiteenlopen, maar ze kunnen elkaar ook versterken. En er lopen hier genoeg mensen rond met een Ajaxverleden."

Wat is Ajax voor u?
"Mijn tweede huis. Sinds ik voetbal kijk, kijk ik naar Ajax. Ik ben hier als kind binnengestapt. Het is een deel van mijn leven."

Ook een deel van uw persoonlijkheid?
"Ja, ik ben hier als mens wel gevormd. Dat gebeurt in de sport, maar zeker bij een topclub, waar alles wat harder en sneller gaat en er druk is om te moeten presteren."

U werkt nauw samen met Winston Bogarde. Hoe bevalt dat?
"Dat loopt heel goed. We hebben lol en we maken spelers beter, dat is ons doel. Dat vindt hij ook het belangrijkste. Maar we zijn heel verschillend, gelukkig. Het moet een beetje schuren, dat houdt je scherp en bezig. We kijken allebei naar hetzelfde, maar vanuit een andere invalshoek. Voor spelers ook fijn: dat ze op verschillende manieren input krijgen. Winston is wat directer soms, vooral in de discipline. Daar is hij heel fel op."

U bent vorig jaar uitgeroepen tot ­beste trainer/coach van de eerste ­divisie. Betekent dat iets voor u?
"Dat mijn collega's waardering hebben voor mijn werk. En dat is mooi."

Vond u die titel verdiend?
(Lacht) "Als andere coaches vonden van wel, wie ben ik dan om dat tegen te spreken? Maar het kampioenschap is een mooiere prijs, natuurlijk. We hebben geschiedenis geschreven: we zijn het eerste beloftenteam dat kampioen is geworden van de eerste divisie. Dat is de drijfveer bij Ajax: altijd de beste willen zijn. Altijd het beste uit jezelf halen. Elke dag opnieuw."

Veel spelers van uw vorige ploeg zijn goed terechtgekomen, maar voornamelijk bij andere clubs, niet in het eerste van Ajax.
"Iedereen weet dat dat slechts voor één of twee spelers per lichting is weggelegd. Uitzonderingen daargelaten. Maar voor al die jongens geldt: ze hebben keihard gewerkt aan zichzelf en ze zijn in een jaar allemáál een betere voetballer geworden."

De selectie die u nu onder uw hoede heeft is veel jonger.
"Vorig jaar speelden we vaak met tweedejaars senioren, nu hebben we met Victor Jensen, Ryan Gravenberch en Jurgen Ekkelenkamp soms drie A-junioren op het middenveld staan. Maar het team groeit snel. De spelers beginnen elkaar meer te zoeken om te combineren, ze helpen elkaar beter in verdedigend opzicht. Ze vormen meer een geheel, waardoor de individuele kwaliteiten het verschil kunnen maken in een wedstrijd. Je hebt elkaar nodig om beter te worden."

Gravenberch, Ekkelenkamp, Jensen, Noa Lang, Mitchel Bakker en Dani de Wit zijn in Florida. U kunt ze zondag niet opstellen tegen Jong PSV.
"Het zij zo. Schuiven we desnoods nog jongere jongens door. Dat heeft vorig jaar goed gewerkt en dat zal het dit jaar ook doen."

Hoe is het eigenlijk met uw persoonlijke ontwikkeling als trainer?
"Ik werk hier met plezier. Mijn contract bij Ajax loopt na dit seizoen af. Ik zou hier kunnen blijven, in dezelfde of in een andere rol. Ik weet niet wat een logische stap zou zijn, als die al bestaat. Een trainerscarrière is moeilijk te plannen. Ik weet wel wat ik kan: hoe ik een elftal wil laten voetballen, hoe ik wil trainen. Ik heb veel geleerd, als jeugdtrainer en assistent bij Sparta, en nu bij Ajax op eigen benen. Ik ben nu een betere trainer dan drie jaar geleden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden