Michael P. krijgt ook in hoger beroep 28 jaar cel en tbs

Het gerechtshof in Arnhem heeft Michael P., de moordenaar van Anne Faber, in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat is dezelfde straf als de rechtbank in Utrecht hem eerder oplegde.

Een rechtbanktekening van Michael P. in het gerechtshof in Arnhem.Beeld ANP

P. ging in hoger beroep omdat hij vond dat zijn arrestatie niet volgens het boekje verliep. Ook de grote media-aandacht zou volgens zijn advocaten aanleiding zijn tot strafvermindering. De rechter beaamde dat de arrestatie niet geheel rechtmatig was verlopen, maar dat dit een eerlijk proces niet in de weg stond.

“Het hof komt tot nagenoeg dezelfde bewezenverklaring,” zei de voorzitter van het gerechtshof. Het hof oordeelde dat P. kil en berekenend te werk ging. Na de moord begroef P. het lichaam van Faber twee keer en wiste hij de sporen uit. Wat Anne Faber is overkomen is ‘gruwelijk en mensonterend’, aldus het hof. 

Faber (25) verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht in het gebied tussen Soest en Den Dolder. Haar lichaam werd bijna twee weken later op aanwijzing van P. gevonden in een door hem gedolven graf, in de buurt van Zeewolde. De politie was veroordeeld zedendelinquent P. op het spoor gekomen via dna op de jas van Faber, die tijdens de massale zoektocht na haar verdwijning werd gevonden.

De nabestaanden krijgen een schadevergoeding en schokschade, stelt het hof. Het zou gaan om grote bedragen die eerst door de Staat worden voorgeschoten en laten worden verhaald op Michael P.

Sander de Korte, advocaat van P., liet na afloop van het vonnis weten zeker reden voor cassatie te zien, maar hij gaf aan zijn cliënt nog niet te hebben gesproken. “Het hof heeft geen rekening gehouden met de gewelddadige arrestatie van P., dat zou strafverminderend moeten werken.”

Advocaten Michael P. zien reden voor cassatie

De advocaten van Michael P. zien redenen om opnieuw bezwaar aan te tekenen tegen de uitspraak. P. werd door het hof veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber. Dat is dezelfde straf als de rechtbank hem eerder oplegde.

Zijn advocaat Sander de Korte liet na afloop van het arrest van het hof weten zeker reden voor cassatie te zien, maar hij heeft zijn cliënt nog niet gesproken. “Het hof heeft geen rekening gehouden met de gewelddadige arrestatie van P., dat zou strafverminderend moeten werken.” Het hof noemt P. enkel ‘licht’ verminderd toerekeningsvatbaar, maar volgens De Korte is P. ‘verminderd toerekeningsvatbaar’, dat zou ook mee moeten wegen in de uiteindelijke straf volgens hem.

De Korte weet nog niet wanneer ze elkaar spreken, mogelijk vrijdagmiddag nog, anders volgende week. P. werd direct na de uitspraak weggevoerd en terug naar de gevangenis gebracht.

Als cassatie wordt aangetekend, buigt de Hoge Raad zich over de uitspraak. Daarbij wordt niet naar de inhoud van de zaak gekeken, maar of de wet op de juiste manier is toegepast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden