Recensie

Michael Bublé in de Ziggo Dome: zoete pop met grove grappen (***)

De Canadese zanger Michael Bublé bracht gisteravond een bezoek aan de Amsterdamse Ziggo Dome, waarbij hij zijn cheesey popmuziek afwisselde met ouderwetse swing en af en toe een grove grap.

null Beeld anp
Beeld anp

Wie een concert van Michael Bublé bezoekt, moet van kaas houden: zo cheesey als bij hem krijg je het zelden opgediend. 'Come dance with me', vooral bekend van Frank Sinatra, heeft bij hem een chachacha-arrangement gekregen. Bij zijn eigen hit 'Home' zien we op het achterdoek filmpjes van gelukkige gezinnen en stelletjes. En bij zijn uitvoering van de Beatlesklassieker 'All you need is love' dwarrelt confetti in de vorm van hartjes neer in de zaal. Tuttemeluttig?

Tweeslachtige figuur
Behoorlijk, ja. Maar Michael Bublé maakt tussendoor ook verrassend leuke én grove grappen. Hij vertelt dat hij kortgeleden vader is geworden (aahh, zegt de zaal als op commando). Was nog een benauwd moment, die bevalling. 'Want mijn vrouw is nogal losbandig en ik was toch even bang dat mijn zoon op de saxofonist van mijn band zou lijken.' Bij het introduceren van de trompettist: 'Hij is een recovering alcoholic. Hij heeft al een heel uur geen drank meer gehad.'

Ja, een beetje een tweeslachtige figuur, die Bublé. Ook muzikaal. Want wat is de 38-jarige Canadees met Italiaans bloed precies, een crooner en swinger in de stijl van Sinatra, of een zanger van het soort popmuziek dat het in Nederland vooral goed doet bij luisteraars van Sky Radio? Zijn hart lijkt vooral te liggen bij dat swingwerk, maar er moet ook brood op de plank komen natuurlijk. En dus wisselt hij degelijk ouderwetse swing af met soms nogal week uitvallende popmuziek.

Rondje ballads
Zijn dertien begeleiders volgen hem in de Ziggo Dome daarin moeiteloos. Het ene moment zijn ze een behoorlijk spectaculaire bigband, even later klinken ze als een popgroep met toevallig heel veel blazers. Die blazers worden halverwege de avond afgewisseld door een geheel vrouwelijke ploeg strijkers. 'All the way from here,' kondigt Bublé ze aan. Lokaal talent dus, dat een rondje ballads van een extra suikerlaag mag voorzien.

We zijn toe aan het romantische deel van de avond, speciaal voor al die blije paartjes in de zaal. Maar mensen die in hun eentje zijn gekomen, hoeven zich volgens Bublé niet buitengesloten te voelen: 'Dit is jullie kans op een triootje!' Duurt best lang, dat rondje ballads. Vindt Bublé blijkbaar zelf ook: hij meldt dat hij na nóg een langzaam nummer zijn polsen zou doorsnijden. 'Get lucky', van Daft Punk ja, klinkt vervolgens als iets van de dansschool.

Las Vegas
Maar even later staat Bublé op een podium achter in de zaal met de mannen van het voorprogramma Naturally 7, een zwarte vocalgroup die moeiteloos schakelt tussen doowop en hiphop, en die samenwerking pakt goed uit. Heel bijzonder, die grotendeels a capella uitvoering van 'I want you back' van de Jackson Five. Terug op het grote podium zingt Michael Bublé van Elvis het nummer 'Burning love' en zijn we definitief in Las Vegas beland.

Heel klein daarentegen is weer de afsluiter 'A song for you', ooit geschreven door Leon Russell en daarna gecoverd door een heel leger aan artiesten. In Bublés versie doet alleen in het begin even een piano mee, voor de rest staat de zanger er alleen voor. Hij gebruikt zelfs geen microfoon. Dat Michael Bublé ook dan tot op de bovenste rij van de zaal is te horen, zegt behalve over de kracht van zijn stem vooral ook veel over de fantastische akoestiek van de Ziggo Dome.

Pop: Michael Bublé
Gehoord: 19/1
Waar: Ziggo Dome

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden