MH17-stukken openbaar onder druk rechter

De Nederlandse overheid is er na de ramp met de MH17 vanaf dag één van uitgegaan dat Russische separatisten de daders waren. Ook ging de overheid er al snel vanuit dat er geen overlevenden waren.

Het ministerie had meteen door dat er Nederlandse slachtoffers zouden zijn. Beeld afp
Het ministerie had meteen door dat er Nederlandse slachtoffers zouden zijn.Beeld afp

'Gezien de beelden van de crash is de kans op overlevenden nihil," zo staat in documenten die deze week door de landsadvocaat vrijgegeven zijn in een gezamenlijke procedure van RTL Nieuws, de NOS en de Volkskrant.

Uit die verslagen blijkt verder onder meer dat topambtenaren een voorkeur hadden voor strafvervolging in Nederland. "Vervolging gewenst in Nederland," is te lezen.

Slachtoffers
Ook wordt nu duidelijk dat het ministerie al meteen doorhad dat er Nederlandse slachtoffers zouden zijn. RTL citeert: "(...) het is zeer waarschijnlijk dat een deel van de slachtoffers de Nederlandse nationaliteit bezit. Gezien de vakantieperiode is het aannemelijk dat er meerdere kinderen aan boord zijn.''

"De gebeurtenis zal veel emoties losmaken gezien het hoge aantal (Nederlandse) slachtoffers.... Indien er kinderen onder de slachtoffers zijn zal dat de emoties doen oplopen.....Indien sprake is van het neerhalen van het vliegtuig zal dit tot een extra schok leiden, zeker als dit opzettelijk is gebeurd."

Volgens de NOS vreesden ambtenaren aanvankelijk voor maatschappelijke onrust in Nederland, naar aanleiding van emotionele reacties op sociale media. "Wanneer deze woede en onmacht aanhoudt, kan dit leiden tot maatschappelijke onrust, bijvoorbeeld tijdens openbare herdenkingsbijeenkomsten," waarschuwden de ambtenaren in interne stukken.

De Volkskrant schrijft dat Nederland na de ramp volgens het ministerie van Veiligheid een speelbal dreigde te worden in een propaganda-oorlog.

Integraal online
Het gaat om de duiding in rapportages van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), vlak na de ramp, over de toedracht, de daders en de grote problemen die zouden volgen.

De documenten, die door RTL integraal online zijn geplaatst, werpen meer licht op de vraag hoe de Nederlandse overheid omging met de nasleep, en hoe groot de problemen vanaf dag één zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden