MH17: metalen deeltjes op lichamen onderzocht

Een deel van het forensisch onderzoek naar de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne concentreert zich op 25 metalen deeltjes die zijn gevonden op lichamen van inzittenden en op bagage. Onderzocht wordt waar deze deeltjes vandaan komen: uit het vliegtuig zelf, uit bagage of vanaf een bron van buiten het vliegtuig, zoals een afgeschoten raket.

null Beeld ap
Beeld ap

Dat zei Patricia Zorko van de landelijke eenheid van de politie vrijdag tijdens eens persbijeenkomst. Zorko is leidinggevende in het strafrechtelijk onderzoek dat politie en justitie naar de ramp doen. In totaal zijn er tot dusver zo'n 500 fysieke sporen veiliggesteld, zei Zorko, waaronder 25 metalen deeltjes. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt deze sporen.

Separatisten
Het rechercheonderzoek naar de crash kent een groot aantal onderzoeksdisciplines. Behalve het forensische noemde Zorko onder meer het onderzoek naar afgeluisterde telefoongesprekken, waaronder bijvoorbeeld ook de gesprekken die pro-Russische separatisten op de dag van de ramp zouden hebben gevoerd. ,,Dat is een duidelijke onderzoekslijn', zei Zorko daarover. Tegelijkertijd waarschuwde zij voor al te snelle conclusies, bijvoorbeeld over wie die gesprekken zou hebben gevoerd.

Volgens Zorko is een 'precieze reconstructie' van de gebeurtenissen op 17 juli een essentieel onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek. Handicap daarbij is dat de rampplek niet of nauwelijks toegankelijk is geweest, maar er zijn ook andere manieren om te reconstrueren, meent Zorko, bijvoorbeeld met een computeranimatie.

OM bereid om MH17-zaak in Nederland te voeren
Het Openbaar Ministerie is 'zeer bereid' eventuele verantwoordelijken voor de vliegramp met vlucht MH17 in Nederland te laten vervolgen. Dat zei hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke van het landelijk parket vrijdag. Het OM in Nederland leidt het internationale strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken van de ramp met het toestel van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne.

Het OM verwacht 'een heel eind' te kunnen komen met een succesvol strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp. Westerbeke zei dat het OM veelvuldig is gevraagd of zo'n onderzoek wel een haalbare kaart is. 'Dat weet ik niet. Helder is dat het niet eenvoudig wordt, maar ik verwacht dat we heel ver kunnen komen. We laten ons niet bij voorbaat uit het veld slaan.' Westerbeke verwacht dat het onderzoek een zaak van lange adem zal zijn.

Scenario's
Het OM begon meteen na de ramp met een onderzoek om schuldigen te kunnen aanwijzen en te vervolgen. Westerbeke: 'Als je dat niet doet, ga je heel veel informatie missen.' Justitie en politie zijn bij de start van het onderzoek uitgegaan van vier scenario's: een ongeluk, een terroristische aanslag van binnenuit het vliegtuig, een aanslag vanaf de grond dan wel een aanslag vanuit de de lucht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden