Mexico vreest apocalypstoerisme

Volgens sommige theorieën hebben de Maya's voorspeld dat eind dit jaar de wereld vergaat. De inheemse volken in het zuidoosten van Mexico vrezen nu dat het apocalypstoerisme hun heilige plaatsen schade zal toebrengen.

Redactie
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Begin deze week heeft de Mexicaanse regering 'Mundo Maya' gelanceerd, een plan om de Maya-locaties in het zuidoosten van het land onder de aandacht te brengen bij binnen- en buitenlandse toeristen.

Commercieel
Inheemse organisaties pikken het niet dat ze niet betrokken worden bij het plan. 'Alleen de consortia zullen er beter van worden', zegt Artemio Kaamal, coördinator van het Permanent Forum voor Inheems Beleid Kuxa'ano'on, een organisatie die opkomt voor de rechten van inheemse volken. 'De nadruk ligt op het commerciële aspect. Men houdt geen rekening met onze cultuur, onze wortels, onze gewoonten. We vrezen dat het schade zal toebrengen aan onze heilige plaatsen.'

Hysterisch
De internationale aandacht voor de Mayacultuur is de laatste maanden fors toegenomen. Volgens interpretaties van de Mayakalender zouden zich op 21 december van dit jaar grote rampen voordoen, sommigen menen zelfs voor het einde van de wereld. Wetenschappers en Mayadeskundigen kwalificeren deze opvattingen als manipulatie en hysterisch.

Mundo Maya, waarvoor de regering bijna 40 miljoen euro heeft uitgetrokken en dat zich vooral op de VS, Europa en Azië richt, omvat gastronomische, archeologische en astronomische programma's. Het promotieplan verwijst niet naar de apocalyptische interpretaties van de Mayakalender.

Spirituele erfenis
'Onze leden in het centrum en het zuiden van het land zeggen ons dat ze niet op de hoogte zijn van de officiële activiteiten, ook al worden die geprogrammeerd op hun grondgebied', zegt Cecilio Solís, voorzitter van het Inheemse Netwerk voor Toerisme in Mexico (RITA), een organisatie die 160 inheemse bedrijven verenigt. 'We willen duidelijk stellen dat dit geen film of folklore is, maar een historisch gegeven, dat van generatie op generatie is doorgegeven, een spirituele erfenis.'

Volgens inheemse organisaties telt het land meer dan 10 miljoen leden van oude volken. Tot de Spaanse verovering in de zestiende eeuw heersten de Azteken, maar de Maya's hadden een grote invloed in het zuidoosten van Mexico, door hun artistieke en wetenschappelijke verwezenlijkingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden