Mexico straat op tegen de misdaad

De directe aanleiding tot de demonstraties was de recente ontvoering van de veertienjarige zoon van een rijke zakenman. Foto EPA/Mario Guzman Beeld
De directe aanleiding tot de demonstraties was de recente ontvoering van de veertienjarige zoon van een rijke zakenman. Foto EPA/Mario Guzman

MEXICO-STAD - In de 32 deelstaten van Mexico hebben mensen gedemonstreerd tegen de almaar toenemende misdaad. Alleen al in Mexico-stad gingen meer dan 150.000 mensen de straat op, velen gekleed in het wit.

De demonstranten eisten dat de regering meer maatregelen neemt tegen de talloze moorden, ontvoeringen en schietpartijen.

''We kunnen zo niet meer leven, we zijn nergens veilig,'' zei Enrique Conterras - een 42-jarige handelsreiziger die naar eigen zeggen verschillende keren is beroofd - zaterdag op de Zócalo, het grootste plein van Mexico-stad.

De 73-jarige Romana Quintera droeg een T-shirt met een afbeelding van haar kleinzoon, die vijf jaar geleden als baby door gewapende overvallers uit haar huis werd ontvoerd. Haar nicht werd doodgeschoten. Het kind is nog altijd niet terecht en de recherche heeft de zaak volgens Quintera opgegeven.

De bestrijding van de misdaad is één van de prioriteiten van de in 2006 gekozen president Felipe Calderón. Zijn regering heeft 25.000 man politie en militairen ingezet om de machtige drugskartels uit hun bolwerken te verdrijven, maar neemt het aantal moorden en ontvoeringen almaar toe.

Alleen al in de deelstaat Chihuahua, aan de grens met de VS, zijn dit jaar meer dan achthonderd mensen vermoord, twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Donderdag werden op het schiereiland Yucatán elf onthoofde lichamen gevonden. De politie vermoedt een afrekening in het criminele circuit, dat Yucatán tot nu toe redelijk ongemoeid had gelaten.

De directe aanleiding tot de demonstraties was de recente ontvoering van de veertienjarige zoon van een rijke zakenman. De jongen werd dood teruggevonden, hoewel een losgeld van 300.000 dollar was betaald. De zaak zorgde voor extra opschudding, omdat politiemannen bij de ontvoering betrokken bleken.

De rechtse president Calderón heeft de Mexicanen gevraagd geduld te hebben. Met behulp van gouverneurs en burgemeesters heeft hij een 74 punten tellend plan opgesteld ter bestrijding van de misdaad. Dat plan moet ook de corruptie bij de politie bestrijden. Meer dan de helft van de agenten heeft slechts lager onderwijs genoten en verdient slecht. Veel agenten kunnen de verleiding niet weerstaan zich te laten omkopen. (AP, BBC)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden