Update

Mexicaanse griep nu pandemie

Bij het hoogste niveau, alarmfase 6, is formeel sprake van een pandemie. Foto EPA

GENÈVE - De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de Mexicaanse griep donderdag tot pandemie uitgeroepen. De laatste keer dat zo'n wereldwijde epidemie werd uitgeroepen was in 1968 met de Hongkong-griep.

Het besluit om van alarmfase 5 op de hoogste alarmfase 6 over te schakelen werd genomen nadat de WHO donderdag een spoedzitting had belegd met zijn griepexperts. De officiële erkenning dat er sprake is van een nieuw griepvirus dat zich snel over de wereld verspreidt, moet leiden tot verhoogde inspanningen om een vaccin te ontwikkelen en fondsen vrijmaken om de verwachte toeloop van grieppatiënten aan te kunnen.

In een bekendmaking voor de lidstaten van de WHO werd benadrukt dat de pandemie van de Mexicaanse griep, veroorzaakt door het virus H1N1, als relatief mild kan worden gekarakteriseerd en werd regeringen ten sterkste afgeraden grenzen te sluiten of reis- of handelsbeperkingen af te kondigen. De nieuwe griep heeft in de meeste gevallen een gunstig verloop en het grootste gevaar is dat de gezondheidszorg, vooral in arme landen, overspoeld raakt als het aantal zieken snel toeneemt, aldus de WHO.

Woensdag maakte de WHO bekend dat 74 landen 27.737 griepgevallen hebben gemeld en dat 141 patiënten zijn overleden. De Hongkong-griep maakte ongeveer een miljoen dodelijke slachtoffers en aan 'gewone' griep bezwijken jaarlijks tussen de 250 en 500 duizend mensen. Wat opvalt aan de Mexicaanse griep is echter dat ongeveer de helft van de mensen die eraan overleden jong en gezond waren en dat de verspreiding niet is gestopt bij het aanbreken van de zomer op het noordelijk halfrond. Gewone griep velt vooral zwakke mensen en verdwijnt meestal als het beter weer wordt.

De WHO had volgens haar eigen regels al eerder een pandemie kunnen uitroepen, maar heeft daarmee gewacht omdat veel landen bang waren voor nadelige economische gevolgen. Bovendien leek het gevaar van de Mexicaanse griep mee te vallen. Dat er nu toch officieel een wereldwijde epidemie wordt afgekondigd zal hier en daar mogelijk paniekreacties opwekken.

Paniek heeft zich al eerder voorgedaan in Argentinië. Een bus die daar vorige maand aankwam vanuit Chili werd met stenen bekogeld door mensen die dachten dat iemand aan boord de Mexicaanse griep had. En deze week bezweken de ziekenhuizen en eerstehulpzorg in Buenos Aires al bijna onder een stroom mensen die vreesden de griep te hebben opgedaan.

In Hongkong werden donderdag op last van de overheid alle kinderdagverblijven en basisscholen voor twee weken gesloten nadat de Mexicaanse griep was vastgesteld bij een twaalftal leerlingen.

De dienst voor besmettelijke ziekten in de Verenigde Staten, waar meer dan dertienduizend griepgevallen en 27 sterfgevallen zijn gemeld, zei dat de bekendmaking van de WHO daar geen verandering teweeg zal brengen, omdat men vorige maand al is begonnen de Mexicaanse griep als pandemie te beschouwen. Zo zijn er meer medicijnen tegen griep ingeslagen en heeft de regering een miljard dollar extra ter beschikking gesteld voor de ontwikkeling van een vaccin.

Maar de stap van de WHO is wel goed om de mensen wakker te schudden, zei griepdeskundige Michael Osterholm. ''Veel mensen denken dat de Mexicaanse griep al voorbij is'', zei hij. ''Maar we weten niet wat er de komende zes tot twaalf maanden gaat gebeuren.'' (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden