Mexicaanse griep bereikt Amsterdamse basisschool

Een leerlinge van groep 3 van Het Bovenland in Osdorp heeft de Mexicaanse griep. Na behandeling met een virusremmer blijkt ze al weer aan de beterende hand. Foto AP

AMSTERDAM - De telefoon gaat op de kamer van Roger Baggen, adjunct-directeur op de Amsterdamse basisschool Het Bovenland. Een bezorgde moeder meldt haar kind af. Op de school is bij een meisje in groep 3 Mexicaanse griep vastgesteld en de moeder stuurt haar kind, na overleg met de huisarts, uit voorzorg niet naar school.

''Een paar ouders hebben hun kinderen vanmorgen thuisgehouden,'' zegt Baggen, die vanochtend bij de schooldeur een brief met informatie uitdeelde. Sommige ouders kwamen eerst naar de school in Osdorp om de brief te halen, om vervolgens gerustgesteld naar huis terug te gaan en alsnog hun kinderen naar school te brengen.

In Amsterdam zijn inmiddels acht gevallen van Mexicaanse griep geconstateerd. Zondag waren het er nog vier, vanochtend acht - een normaal verloop, aldus de GGD.

De leerlinge van groep 3 van Het Bovenland, locatie Brenner, in De Aker in Osdorp werd afgelopen woensdag ziek. Zij werd besmet door haar moeder, die op haar beurt weer besmet zou zijn geraakt door een collega. Het meisje bleef donderdag en vrijdag thuis; zij is volgens de GGD na behandeling met een virusremmer al weer aan de beterende hand.

Een ander kind uit dezelfde groep werd zondag ziek. Zij zou in theorie woensdag, de dag dat het zieke meisje nog wel op school was, besmet kunnen zijn. Het kind is getest, en vanavond moet duidelijk zijn of het Mexicaanse griep is. ''Dit kind kwakkelt al een tijdje met de gezondheid. Het zou goed kunnen dat het geen Mexicaanse griep is,'' aldus Baggen. Ouders werden dit weekeinde door de school telefonisch op de hoogte gebracht.

Volgens de GGD is de kans op besmetting van andere kinderen in groep 3 'zeer klein'. ''Er is intensief contact nodig voor verdere besmetting,'' aldus de brief aan de ouders.

Volgens een woordvoerder van de GGD is het merendeel van de acht Amsterdamse patiënten in Nederland besmet. Het eerste geval deed zich vorige week zondag voor.

Over individuele gevallen doet de gezondheidsdienst geen uitspraken. Geen van de Amsterdamse patiënten ligt in het ziekenhuis. Het advies van de GGD luidt om in geval van ziekteverschijnselen contact op te nemen met de huisarts. (KAMILLA LEUPEN/ROB ROMBOUTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden