Mexicaans virus 'niet virulent'

Op de luchthaven van Hong Kong laat men niets aan het toeval over. Foto EPA/Bobby Yip Beeld
Op de luchthaven van Hong Kong laat men niets aan het toeval over. Foto EPA/Bobby Yip

Het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt, is evenals de Spaanse griep die begin vorige eeuw woedde, een H1N1-virus. Maar het mist de virulente genen die de pandemie van 1918 zo verwoestend maakte.

Dat heeft Nancy Cox, griepexpert van de Amerikaanse gezondheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gezegd. ''Het goede nieuws is,'' zei Cox, ''dat we geen van de virulente kenmerken zien van het virus van 1918.''

De Spaanse griep was wellicht de dodelijkste pandemie aller tijden.

Het virus trof vooral gezonde jonge mensen. Deskundigen schatten dat er wereldwijd destijds veertig tot vijftig miljoen mensen aan zijn bezweken.

De CDC, te vergelijken met het Nederlandse RIVM, zegt dat het nieuwe virus een 'zeer ongebruikelijke' viervoudige samenstelling heeft van genen van mensenvirussen en genen van varkensvirussen die in Noord-Amerika, Azië en Europa rondwaren.

Ondanks dit geruststellende nieuws is het openbare leven in Mexico goeddeels stil komen te liggen door de maatregelen die de overheid heeft genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Alle niet strikt noodzakelijke overheidsdiensten zijn gestaakt, bioscopen en restaurants zijn gesloten. Gisteren werden alle traditionele 1 meibijeenkomsten afgelast.

Volgens de autoriteiten lijkt het virus te worden ingedamd tengevolge van deze maatregelen. De minister van Volksgezondheid, Jose Angel Cordova, zei gisteren: ''Het feit dat het aantal nieuwe besmettingen per dag stabiel is, zelfs afneemt, is reden tot optimisme.'' Het aantal bewezen infecties in Mexico stond gisteren op 300. Er zijn 168 verdachte gevallen van overlijden, en aangetoond is dat er inmiddels vijftien mensen daadwerkelijk aan de griep zijn overleden.

109 besmettingen
In de Verenigde Staten is een Mexicaans jongetje aan de griep overleden, en er hebben zich ten minste 109 bewezen gevallen van infectie voorgedaan.

De andere landen waar bewezen of verdachte gevallen van de Mexicaanse griep zich hebben gemanifesteerd zijn voorts: Nieuw Zeeland, Canada, Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland, Israël, Costa Rica, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken en Hongkong.

De Verenigde Staten zullen nog dertien miljoen doses antivirale geneesmiddelen kopen, waarvan een half miljoen kuren bestemd zijn voor Mexico.

De CDC sprak gisteren de Amerikaanse vicepresident Joe Biden tegen, die had verklaard dat hij zijn eigen familie zou afraden voorlopig gebruik te maken van het openbaar vervoer.

''Er is geen enkel bezwaar tegen tegen om gebruik te blijven maken van het vliegtuig of van de ondergrondse,'' liet de dienst weten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden