Mexicaans besluit over genetisch gemodificeerde maïs 'van vitaal belang'

De kans dat de Mexicaanse regering het licht op groen zet voor de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs, is groot. "Wat in Mexico gebeurt, is van vitaal belang voor de hele wereld."

Burgerorganisaties vrezen dat de regering van Enrique Peña Nieto de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs goedkeurt. Beeld ap
Burgerorganisaties vrezen dat de regering van Enrique Peña Nieto de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs goedkeurt.Beeld ap

"Het is voor het eerst dat een van de belangrijkste gewassen ter wereld bedreigd wordt op de plaats waar het zijn oorsprong vond", zegt Pat Mooney van de ETC Group, een internationale milieuorganisatie uit Canada. "Als we de grote bedrijven laten winnen, dan zullen we ons op andere plaatsen niet meer kunnen verdedigen. Wat in Mexico gebeurt, is van vitaal belang voor de hele wereld."

Burgerorganisaties vrezen dat de regering van Enrique Peña Nieto van de Institutioneel Revolutionaire Partij de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs goedkeurt. In september 2012 dienden de Amerikaanse multinationals Monsanto, Pioneer en Dow zes aanvragen in bij de Mexicaanse overheid om genetisch gemodificeerde maïs op commerciële basis te gaan kweken. Het gaat samen over een oppervlakte van meer dan 2 miljoen hectare in de deelstaten Sinaloa en Tamaulipas.

Grote risico's
Milieuorganisaties, academici en kleine en middelgrote maïsproducenten verzetten zich tegen ggo-maïs omdat volgens hen de risico's veel te groot zijn. "Overal gaat transgene maïs op tafel komen terwijl de voedselzekerheid afhangt van de teelt van inheemse maïs", zegt Evangelina Robles van het Netwerk voor de Verdediging van Maïs. "Daarom moeten we eisen dat de overheid dit verbiedt."

Er is al besmette inheemse maïs gevonden in Chihuahua, Hidalgo, Puebla en Oaxaca. Volgens Camila Montecinos van de internationale organisatie Grain is de besmetting "een minutieus en pervers geplande strategie".

De multinationals "hebben maïs, soja en koolzaad gekozen omdat die een enorm potentieel voor contaminatie hebben. Wanneer de contaminatie zich uitbreidt, dan zeggen de bedrijven dat men dat moet erkennen en legaliseren, om zo de weg naar de commercialisering vrij te maken."

Experimentele teelt
De Mexicaanse milieuminister, Juan Guerra, heeft gezegd dat hij alle beschikbare wetenschappelijke informatie zal evalueren alvorens een beslissing te nemen. De vier multinationals en Syngenta dienden ook nog eens elf aanvragen in voor proef- en experimentele projecten met ggo-maïs op 622 hectare in Chihuahua, Coahuila, Durango, Sinaloa en Baja California.

Sinds 2009 heeft de Mexicaanse regering 177 vergunningen afgeleverd voor de experimentele teelt van ggo-maïs op een oppervlakte van 2664 hectare, blijkt uit de meest recente overheidscijfers.

Ggo-maïs uit Zuid-Afrika
Mexico produceert jaarlijks 22 miljoen ton maïs maar moet ook 10 miljoen ton invoeren. De laatste twee jaar heeft het 2 miljoen ton ggo-maïs van Zuid-Afrika gekocht. De drie miljoen Mexicaanse maïsboeren bewerken samen 8 miljoen hectare, waarvan 2 miljoen voor gezinsconsumptie.

De Mexicaan gebruikt gemiddeld 123 kilogram maïs per jaar; het wereldgemiddelde bedraagt 16,8 kilogram. Door zijn link met de oude, precolumbiaanse cultuur heeft maïs ook een belangrijke symbolische waarde in heel Centraal-Amerika en de zuidelijke helft van Mexico. De oorsprong van de maïs wordt daar ook gesitueerd. Er zijn 59 inheemse maïssoorten en 209 variëteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden