Opinie

'Mevrouw Halsema, zorg dat onze stad een tulpenvaas blijft'

Partij van de Ouderen-fractievoorzitter Wil van Soest schrikt van de onverdraagzaamheid in de stad, schrijft ze in dit opiniestuk. 'Zijn we de oorlog en de haat dan echt vergeten?'

null Beeld ANP
Beeld ANP

De minister-president vergeleek ons land vorige week met een 'breekbaar vaasje'. Laat ik onze stad dan vergelijken met een tulpenvaas. Een prachtige vaas die symbool staat voor de grootsheid en trots van onze stad, met in elk tuitje ruimte voor verschillende soorten bloemen.

Niet alle bloemen combineren even goed met elkaar maar de tulpenvaas houdt alles bijeen. In de huidige tijd zie ik echter bloemen die elkaar vergiftigen waardoor de blaadjes van de ander uitvallen.

Eerder deze maand klonk op de Dam 'de Joden zijn de vijand van alle mensen'. Dit heeft mij diep geraakt. Ik heb de oorlog meegemaakt en gezien wat haat doet. Antisemitisme is nooit weggeweest. Joden in Europa hebben het gevoel dat haat en intolerantie tegenover hen is toegenomen.

Het in Wenen gevestigde Europees Bureau voor de grondrechten (FRA), concludeert dat na onderzoek in twaalf landen, waaronder Nederland. Bijna negen op de tien Joden hebben het gevoel dat antisemitisme de afgelopen vijf jaar is toegenomen.

Ruim een kwart van de ondervraagden is het afgelopen jaar fysiek of verbaal lastiggevallen. 47 procent vreest daar het komende half jaar slachtoffer van te worden. Vier op de vijf doen geen aangifte van ernstige incidenten; ze denken dat het niets zal veranderen.

Nooit zwijgen
De rillingen lopen over mijn lijf als ik deze cijfers lees. Zijn we de oorlog en de haat dan echt vergeten? Wat kan ik als burger en als raadslid doen? Het enige antwoord is: m'n mond opentrekken. Ik zal nooit zwijgen over de groeiende onverdraagzaamheid in onze stad.

Vanuit de Stopera kijken we iedere dag uit op het beeld van de Dokwerker. Dit beeld staat er ter nagedachtenis aan de Februaristaking. Het enige, openlijke en massale protest tegen de Jodenvervolging. Het protest begon in Amsterdam en kreeg navolging in andere delen van het land. De oorlog is nooit uit mijn gedachten en het beeld herinnert mij continue aan de plicht die ik als Amsterdammer en als volksvertegenwoordiger heb.

Minister Grapperhaus heeft op 4 februari een gesprek met de Joodse gemeenschap. "Het is vreselijk dat ze zich niet durven te uiten," zei de minister in de Tweede Kamer. "Ze moeten zich veilig voelen." Ik roep onze burgemeester op om zich aan te sluiten bij dit gesprek.

De stad Amsterdam en de burgemeester van Amsterdam hebben de historische plicht om weer voorop te lopen in de strijd tegen onverdraagzaamheid en antisemitisme.

Mevrouw Halsema: neem met de minister de regie en zorg dat onze stad die mooie tulpenvaas blijft, waarin alle bloemen kunnen en mogen bloeien. Heldhaftig, vastberaden en barmhartig.

Wil van Soest, fractievoorzitter Partij van de Ouderen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden