Meubel Stukken wil ondanks penibele situatie door

Feestorganisatie Meubel Stukken heeft bij de laatste editie van Valtifest behoorlijk verlies geleden, maar gaat onverstoorbaar door.

David van Unen
OWAP, een van de feesten van Meubel Stukken, afgelopen november in de Marktkantine Beeld Amaury Miller
OWAP, een van de feesten van Meubel Stukken, afgelopen november in de MarktkantineBeeld Amaury Miller

Doordat er voor het festival in september 2016 zeker tweeduizend kaarten minder verkocht werden dan begroot, draaide de in 2017 twintig jaar oude 'feestaannemer' bijna zeventig duizend euro verlies.

Omdat oprichter en eigenaar van Meubel Stukken Peter van der Meulen in mei vorig jaar zijn twee compagnons bij Valtifest had uitgekocht, was er geen buffer om die klap op te vangen. Zeker veertig van de zestig artiesten die op het festival optraden wachten daardoor nog steeds op hun geld. Hoeveel medewerkers nog betaald moeten worden is niet duidelijk. "Als je van tevoren je producent al betaalt, een team hebt en buitenlandse dj's vooraf moet betalen blijft er weinig geld over."

"Daar zijn mensen niet blij mee en dat is logisch", zegt Van der Meulen, die aangeeft absoluut al zijn crediteuren nog te willen betalen. "Er moeten nu helaas regelingen getroffen worden. Maar onze intentie is om iedereen te betalen." Een van die regelingen is de opvraag van een crediteurenakkoord bij accountant Vermeulen.Ulutuz in november.

Crediteurenakkoord
Daarbij wordt getracht in elk geval een vergoeding uit te keren aan betrokkenen. De curator heeft de opdracht teruggegeven, omdat ook voor zo'n constructie niet genoeg geld in kas bleek te zijn. Gedupeerde artiesten klaagden ondertussen over niet alleen het uitblijven van betalingen, maar ook de in hun ogen gebrekkige communicatie van de zijde van Meubel Stukken. Van der Meulen: "We proberen zoveel mogelijk om iedereen te beantwoorden, maar omdat we moeten bezuinigen is daar minder mankracht voor. Dan raak je het overzicht kwijt en gaan verhalen een eigen leven leiden."

Een andere slag voor het bedrijf is bootfestival Ship Happens, dat in 2014 werd aangekondigd. Van 6 tot en met 8 mei 2016 zou een luxe cruiseschip van een Italiaanse rederij met 1160 hutten erop uitvaren voor drie dagen feest, waarbij eten, drinken en slapen in de prijs inbegrepen zaten. Voorwaarde was dat de kaarten twee jaar vooruit zouden worden gereserveerd, met een aanbetaling van 250 euro. Binnen een week was het festival 'uitverkocht'. Een snelle rekensom leert dat Meubel Stukken meer dan een kwart miljoen euro aan aanbetalingen moet hebben ontvangen. Het festival vond in mei vorig jaar echter niet plaats.

Wel volgde een mail van Van der Meulen naar inmiddels boze aanbetalers, die in grote getale hun geld terug willen: 'Het wordt wel wat duurder dan we eerder hebben aangeboden. Dat komt doordat de rederij die ons in de steek heeft gelaten ons destijds een te goedkoop en naar wij inmiddels hebben geconstateerd onrealistisch aanbod heeft gedaan.' Inmiddels ligt er een intentieverklaring met de Duitse rederij AIDA en gaat het festival volgens Van der Meulen hoe dan ook door, nu in mei 2017.

Reisbureau
Waar het volgens de organisator nu om hangt is het vinden van een juist reisbureau, aangesloten bij het Algemeen Verbond van Reisondernemingen (ANVR). "Drie dagen op een boot feesten betekent dat je niet meer een festival, maar een reis organiseert. Daarvoor moet je bij de ANVR aangesloten zijn. Dat zijn we niet, en daarom zijn we afhankelijk van een partij die dat voor ons wil doen." Er lopen onderhandelingen met twee van dergelijke partijen, verzekert Van der Meulen.

Net als bij Valtifest zijn ook in het geval Ship Happens de klachten over de communicatie van Meubel Stukken echter niet van de lucht. "Inmiddels is me duidelijk dat dat niet goed is geweest", zegt Van der Meulen. "Er zijn nu best veel mensen die lawaai maken erover en ik was nog in de veronderstelling dat ik hen kon overtuigen toch vooral mee te gaan. We zijn echt de beste deal aan het uitonderhandelen." Ship Happens komt er hoe dan ook, mailde Van der Meulen gisteren nog maar eens aan betrokkenen. "Voor volgend jaar is er ook al een datum. Het is een levend project."

Meubel Stukken blijft feesten geven. Op 27 december vond in Paradiso Manifesto nog plaats. Valtifest 2017, de tiende verjaardag van het festival, komt er ook gewoon. Stoppen met zijn twintig jaar oude onderneming is Van der Meulen nog niet van plan. De meeste evenementen van Meubel Stukken lopen nog goed, zegt hij. Met soms een zeperd. "Ondernemen zit in mijn bloed. Als er nu faillissement wordt aangevraagd krijgt niemand meer iets. Alleen de curator. Het is voor ons ook kut. We leren er van en proberen het beter te doen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden