Metro voor vierde keer dicht

De bouwput op metrostation Wibautstraat. De gemeente heeft geen idee wanneer de renovatie van de Oostlijn, die in 2008 begon, klaar is. Foto © Jean-Pierre Jans Beeld
De bouwput op metrostation Wibautstraat. De gemeente heeft geen idee wanneer de renovatie van de Oostlijn, die in 2008 begon, klaar is. Foto © Jean-Pierre Jans

De metro moet deze zomer mogelijk weer dicht. Het werk werd in oktober stilgelegd vanwege asbest en is nog altijd niet of nauwelijks hervat.

Het zou sinds het begin van de renovatie van de Oostlijn in 2008 de vierde zomersluiting zijn. In de zomer van 2010 ging de metro zeven weken dicht, maar er werd niet gewerkt vanwege ruzie tussen de aannemer en de gemeente. Sindsdien wordt het project geplaagd door tegenslag.

De Arbeidsinspectie liet het werk in de tunnel op 13 oktober stoppen vanwege de vondst van asbest op station Weesperplein. Sindsdien zijn de bouwplaatsen verlaten. De gemeente heeft nog altijd geen idee wanneer het werk klaar is.

Om de achterstand in te halen wordt nagedacht over een tijdelijke sluiting van de tunnel. Dat kan weer in de zomervakantie, maar de gemeente kan de metro tussen Amstel en Centraal Station ook enkele weekenden stilleggen.

Het GVB, dat bij zo'n metrosluiting vervangend vervoer verzorgt, bevestigt dat daarvoor een verzoek is ingediend. Een woordvoerder wil echter niet zeggen voor wanneer. 'We bekijken intern of we het verzoek kunnen uitvoeren en praten daarna met de Dienst die erover gaat.'

Wat de Arbeidsinspectie betreft mag het werk worden hervat. De tunnel is 3 februari al vrijgegeven, er wordt echter nauwelijks gewerkt. (Jasper Karman)

Lees vandaag meer in Het Parool.

Foto Jean-Pierre Jans, jeanpierrejans.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden