Metro rijdt met Oud en Nieuw de hele nacht

Het GVB zet extra metrotreinen en veerponten in tijdens oudejaarsnacht (1 januari). De metrolijnen 52 en 54, van Noord naar Zuid en van CS naar Zuidoost, rijden vanaf 1.30 uur de hele nacht door.

Patrick Meershoek
Vanaf 1.30 uur rijden metrolijnen 52 en 54 van CS naar respectievelijk Zuid en Zuidoost de hele nacht door. Beeld anp
Vanaf 1.30 uur rijden metrolijnen 52 en 54 van CS naar respectievelijk Zuid en Zuidoost de hele nacht door.Beeld anp

De pont tussen CS en Buiksloterweg vaart maandag de hele avond en nacht. Tussen CS en NDSM-terrein vaart de pont ook de hele nacht door, zowel met een gewone veer als met een extra veer dat is gehuurd door de organisatie die een evenement houdt in de scheepsbouwloods.

De maatregelen worden getroffen om de verwachte drukte in de binnenstad in goede banen te leiden. Ook de NS zet in de nacht extra treinen in om de tienduizenden bezoekers die de jaarwisseling in Amsterdam willen meemaken, de hoofdstad weer uit te leiden.

De inzet van de metro in de nacht is niet nieuw. Vorig jaar werd een proef gedaan met lijn 54 naar Gein. Dat was een groot succes: in de oudejaarsnacht maakten 10.000 reizigers gebruik van de metro. Dit jaar komt daar de NZ-lijn bij.

Behalve de inzet van extra vervoer treft de gemeente ook een reeks maatregelen om het autoverkeer uit het centrum weg te houden. De omgeving van de Nieuwmarkt, Amstel, Rokin en Dam wordt afgesloten voor autoverkeer.

Verkeersregelaars zorgen ervoor dat bestemmingsverkeer wel kan worden doorgelaten.

De grootste drukte wordt verwacht in het Wallengebied, de Nieuwmarkt en de omgeving van het Centraal Station. Vanuit het verkeerscontrolecentrum van de gemeente wordt de drukte in de gaten gehouden, zodat zo nodig extra maatregelen kunnen worden genomen.

Ook dit jaar organiseert de gemeente een grote vuurwerkshow op de Kop van Java. Het show begint meteen na het aftelmoment en duurt drie kwartier.

Vanwege het evenement zal de Jan Schaeferbrug tussen 21 en 1 uur gesloten zijn voor alle autoverkeer. Bij de pontaanlanding van het Buiksloterwegveer worden van 22 tot 3 uur verkeersregelaars ingezet.

De gemeente waarschuwt dat mensen worden tegengehouden die de vuurwerkshow willen bekijken vanaf het busplatform op CS. Ook hiervoor worden verkeersregelaars ingezet.

Lees ook: Vuurwerk vanaf volgend jaar alleen nog in speciale zones

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden