Column

#MeToo? Verdwijnen zal het nooit

Theodor HolmanBeeld Wolff

Iedereen die ook maar ergens enige macht heeft, komt in de verleiding daar misbruik van te maken. Macht is namelijk iets wat je altijd alleen hebt.

"Ik neem wat ik wil, want ik ben eenzaam," schijnt Nero gezegd te hebben.

Ik ken een meisje dat 15 jaar was toen de Stones in het Memphis Hotel logeerden. Zij zat bij mij in de klas. Ik was verliefd op haar. Dat wist zij. Maar Mick Jagger had op dat moment meer macht dan ik.

Op een dag vertelde ze me dat Mick haar verleid had en dat ze toen met hem naar bed is geweest.

Mijn hart brak zoals dat ­alleen kan als je 14 bent. En wat kreeg zij? Ruzie met een meid uit een andere klas, ook 15, die eveneens luchtig ­verklaarde met Mick naar bed te zijn geweest.

Een Mick Jagger zijn, dat wilde ik ook - maar er waren spiegels in huis.

Roem is een vorm van macht en daarvan wil je niet alleen de financiële revenuen, maar ­alles wat daarbij hoort. Ook seks. Naarmate je meer macht krijgt, denk je dat je je meer kunt permitteren.

Macht en beschaving is een combinatie die vloekt. Macht krijg je meestal door regels te overtreden, door iets onbeschaafds te doen, en wie beschaafd is, zal niet lang van macht kunnen genieten.

Iemand heeft eens gezegd dat uit het gesnurk van de vorst de verhalen worden gesponnen waardoor hij ten onder zal gaan.

Bij de #MeToo-beschuldigingen denk ik: goed dat het ­gebeurt, maar verdwijnen zal het nooit.

Beschaving wordt getypeerd door zelfbeheersing. Sterker: hoe beschaafder een land is, of een persoon, hoe groter de zelfbeheersing.

Maar macht heeft geen baat bij zelfbeheersing. Bij bijna alle #MeToo-beschuldigingen gaat het om mannen met macht. Dat die mannen menen zich van alles te kunnen permitteren, komt ook doordat macht erotiseert.

Wie vindt wie aantrekkelijk, wie oefent dan macht uit over wie?

Machtsmisbruik moet worden gestraft. Maar laat ik eerlijk zijn. Waarom wilde ik Mick Jagger of Bob Dylan worden? Omdat ik wilde dat iedere mooie meid verliefd op me werd. Ik nam gitaarles om een vrouw te verleiden en ik speelde daarop muziek om een vrouw te vergeten.

Als mijn handen toverstaffen waren en mijn lippen toverlippen, dan was ik kussend door het leven gegaan.

Machtsmisbruik is denken dat je kunt toveren.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden