Plus

#MeToo slaat terug: Weinstein is schuldig

De machtigste man van Hollywood zit vast, mede door de #MeToo-beweging. De uitspraak kan andere slachtoffers of aanklagers ertoe aanzetten om ook tegen misbruikers in actie te komen.

Weinstein kan 5 tot 29 jaar cel krijgen. De beslissing over de hoogte van zijn straf valt 11 maart.Beeld AP

Met handboeien om werd filmmagnaat Harvey Weinstein maandag de rechtszaal uit geleid. Het was een verrassing – veel commentatoren en betrokkenen hielden er rekening mee dat hij als vrij man de rechtbank uit zou lopen.

Maar Weinstein (67) is na vijf dagen beraad door de jury wel degelijk schuldig bevonden aan seksueel misbruik in de vorm van gedwongen orale seks, en verkrachting in de derde graad – een benaming voor ongewenste seks waarbij geen geweld wordt gebruikt. Hij is vrijgesproken van de zwaarste aanklacht: seriematig seksueel geweld. Hij kan volgende maand 5 tot 29 jaar cel krijgen.

Experts hadden op basis van ervaringen uit het verleden gewaarschuwd dat het moeilijk zou worden tot een veroordeling te komen. Het was namelijk een ingewikkelde zaak, met weinig fysiek bewijs. Uit getuigenissen van actrice Jessica Mann en productieassistent Mimi Haleyi bleek dat zij een gecompliceerde relatie met Weinstein onderhielden, ook nadat ze door hem misbruikt waren.

Macht in de filmindustrie

Dat de vrouwen ook weleens met instemming seks met Weinstein hadden, deed in de ogen van de jury niet af aan het feit dat hij hen daarnaast had aangerand of verkracht. Dat kan meer aanklagers en slachtoffers over de streep trekken om stappen te ondernemen tegen misbruikers, hopen activisten.

Het is dan ook ‘een nieuwe dag’ voor ‘over­levenden van seksueel geweld’ in de VS, kondigde de New Yorkse officier van justitie Cyrus Vance aan. Hij prees de moed van de vrouwen die getuigden. “Dit zijn acht vrouwen die ons strafrechtsysteem de 21ste eeuw in hebben getrokken door te verklaren: verkrachting is verkrachting, en seksueel geweld is seksueel geweld, hoe dan ook.”

‘We hopen dat overlevenden overal ter wereld zich gesterkt voelen om zich uit te spreken, wetende dat jury’s – en de samenleving – hen zullen geloven,’ aldus de organisatie Rainn, die in de VS tegen seksueel geweld strijdt. Volgens Rainn worden tot op heden maar ongeveer 5 op de 1000 daders veroordeeld, mede doordat veel slachtoffers zwijgen.

Weinstein hoorde jaren bij die 99,5 procent die vrijuit gaat. Geruchten over zijn wangedrag gonsden door Hollywood, maar betrokken vrouwen zwegen. Met behulp van advocaten, privédetectives en zijn macht in de film­industrie zorgde Weinstein ervoor dat slachtoffers vreesden voor hun carrière of hun welzijn. Toen onderzoeksjournalisten de verhalen van tachtig vrouwen in 2017 alsnog openbaar maakten, vatte sluimerende onvrede over seksueel misbruik door machtige mannen vlam en kreeg de wereldwijde #MeToo-beweging vleugels.

Dat de gigant die zich onaantastbaar waande nu niet alleen veroordeeld is in de media en de publieke opinie, maar ook in de rechtbank, is mede te danken aan #MeToo. Eerder zag aanklager Vance af van vervolging voor aanranding van een Italiaans model. Maar er kwam alsnog een aanklacht nadat de staat New York onder druk van #MeToo-voorvechters een onderzoek was begonnen naar Vances besluit. In de stroom aan getuigenissen durfden meer vrouwen hun verhaal te delen.

‘Massahysterie’

Weinsteins advocaten probeerden de #MeToo-beweging in de rechtbank af te schilderen als een uitbarsting van massahysterie. Rechter James Burke waarschuwde de juryleden nog dat de zaak ‘geen referendum over #MeToo’ was en puur op de feiten moest worden beoordeeld.

Voor de voorvrouwen van #MeToo voelt het vonnis wel degelijk als een overwinning voor iedereen die misbruik heeft moeten verdragen. “De meesten van ons zullen nooit de binnenkant van een rechtszaal zien, maar deze vrouwen konden getuigen, hem in de ogen kijken en zeggen: dit heb je me aangedaan,” zei Tarana Burke, de activist die tien jaar geleden al de hashtag #MeToo in het leven riep. Tegen The New York Times: “Hij zal vooral altijd schuldig zijn. Dat is iets wat we toch hebben bereikt.”

Ziekenhuis

Harvey Weinstein kwam maandag op eigen kracht, met zijn rollator, aan bij de rechtbank. Na het ‘schuldig’ moest hij naar de cel, maar onderweg naar de gevangenis werd hij naar het Bellevue Hospital in New York gebracht, waar een afdeling voor gevangenen is. De 67-jarige Weinstein klaagde over pijn op de borst en had een te hoge bloeddruk, liet zijn woordvoerder weten.

Eigenlijk moest hij naar de gevangenis op Rikers Island, in afwachting van zijn straf, die op 11 maart bekend wordt gemaakt.

Advocaat Donna Rotunno had er bij de rechter op aangedrongen Weinstein niet op te sluiten, omdat hij na mislukte rugoperaties medicijnen nodig zou hebben om te voorkomen dat hij blind wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden