Metgezel Boumeddiene geïdentificeerd

De man die met de meest gezochte vrouw van Frankrijk naar Turkije is gereisd, heet naar het zich laat aanzien, Mehdi Belhoucine. Dat meldde de krant Le Monde. Hij is 23 jaar en een bekende van de Franse inlichtingendiensten.

Een ongedateerde videostill, vrijgegeven op 12 januari. Op de foto (R)Hayat Boumeddiene. Beeld EPA
Een ongedateerde videostill, vrijgegeven op 12 januari. Op de foto (R)Hayat Boumeddiene.Beeld EPA

Hij heeft echter geen veroordeling wegens strafbare feiten op zijn naam staan. De man vergezelde Hayat Boumeddiene, de 26-jarige vrouw die de vriendin was van de vrijdag gedode terrorist Amedy Coulibaly. Ze wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn aan Coulibaly's bloedvergieten op donderdag en vrijdag in Parijs.

De twee zijn te zien op beelden van de Turkse grensbewaking. Ze reisden 2 januari dat land binnen en volgens de Turkse autoriteiten is Boumeddiene 8 januari de Syrische grens overgestoken. Le Monde schreef dinsdag dat 'een Afghaans netwerk Boumeddiene hielp Frankrijk te verlaten'.

Niet bekend als extremist
Belhoucine is niet bekend als extremist, maar is in 2010 wel als getuige gehoord in een zaak tegen jihadisten. Hij sympathiseerde toen duidelijk met radicale strijders in islamitische landen of gebieden maar hij zei niet direct 'met wapens hulp te willen bieden, eerder eerst humanitair te willen helpen'.

Mehdi Belhoucine's broer, Mohamed Belhoucine, was wel erg actief in kringen van gewapende jihadisten. Hij werd in juli dit jaar tot twee jaar cel veroordeeld, waarvan één jaar voorwaardelijk, wegens deelname aan een bende die strijders in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied heeft gesteund en bevoorraad. Mehdi Belhoucine werd kennelijk door de autoriteiten vooral als relatief onbelangrijk hulpje van zijn broer gezien.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden