Nieuws

Meterslange olievlek in water bij Oostenburg door werkzaamheden

Bij werkzaamheden op Oostenburg is olie in het water terechtgekomen. Dit leverde een meterslange drijvende olievlek op in de Wittenburgervaart, met als gevolg dode vissen en stankoverlast. Het werk ligt inmiddels stil.

De olievlek. Beeld Eddy Appels
De olievlek.Beeld Eddy Appels

Buurtbewoner Eddy Appels, die uitkijkt over het water, zag vorige week ineens een grote olievlek van zo’n 8 tot 10 meter lang voorbij drijven in de Witteburgervaart. “De stank was enorm,” zegt hij. In de dagen erna dreven er dode vissen in het water. De olie is vrijgekomen bij werkzaamheden aan de kademuren van Oostenburg, het stukje stad dat is ingeklemd tussen de Czaar Peterstraat, het treinspoor en de wijk Wittenburg.

Dit terrein heeft een zwaar industrieel verleden: ooit stonden hier de scheepswerven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en later machinefabrieken van onder meer Werkspoor. Inmiddels zijn hier de redacties van Het Parool, de Volkskrant en Trouw ondergebracht in bedrijfsverzamelgebouw Init. Rondom verrijzen woningen.

Milieuschade

Voorafgaand aan de vervanging van de damwand zijn steekproeven uitgevoerd, waarvan de resultaten de verwachting wekten dat de werkzaamheden zonder milieuschade konden worden uitgevoerd. Maar toch werd bij het slaan van de nieuwe palen een ‘oliehoudende laag’ geraakt, aldus een woordvoerder van stadsdeel Centrum. De olie kwam in het water terecht.

De milieudeskundige die erbij werd gehaald, heeft het werk stilgelegd. De olievlek is vervolgens geïsoleerd met een oliescherm, dat verdere verspreiding moet voorkomen. Daarna is de vlek weggezogen. Het werk ligt voorlopig stil. De milieudeskundige neemt eerst de schade op, brengt risico’s op nog meer olielekken in kaart en zal daarna pas weer toestemming geven voor hervatting van het werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden