'Meteen is er het buikgevoel. Het zal toch niet? Niet weer?'

Vijf verdachten van de liquidatie-bij-vergissing van dj Djordy Latumahina staan woensdag voor het eerst voor de rechter. Recherchechef Olivier Dutilh blikt terug op het onderzoek.

Paul Vugts
Djordy Latumahina Beeld Facebook
Djordy LatumahinaBeeld Facebook

Terwijl dj Djordy Latumahina te midden van rechercheurs in witte pakken nog dood in zijn zwarte Mini Cooper ligt, verzamelen zich zaterdagavond 8 oktober vijftig, zestig naasten in het VU-ziekenhuis. Daar vecht zijn vriendin voor haar leven.

Ook zij is meermaals geraakt door de twee schutters die op hun auto waren komen afrennen in de parkeergarage onder hun appartementencomplex aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-Nieuw-West. Eén kogel sloeg in vlak naast het kinderzitje waarin hun dochtertje van twee zat, achterin. Ook het meisje had wel dood kunnen zijn.

Andere orde
Een toevallige getuige had de tegenwoordigheid van geest het kind uit de auto te halen nog voordat de hulpdiensten er waren." Het ziekenhuis belde ons die avond ongerust over de toestroom van zovelen die hun steun kwamen betuigen," zegt hoofd Olivier Dutilh van de Amsterdamse recherche.

"Die scène was van een heel andere orde dan het gebruikelijke beeld als een crimineel is neergeschoten." Meteen is er 'het buikgevoel'. Het zal toch niet? Niet weer?"

In de jaren hiervoor zijn in de stad al meerdere slachtoffers gevallen doordat de schutters zich vergisten. Huisvader Stefan Regalo Eggermont. Youssef el Kahtaoui. De Ghanese bordenwasser Augustine Nyantakyi. Allemaal werden ze doodgeschoten door schutters die een crimineel moesten liquideren maar blunderden.

Voor het onderzoek naar de dood van Latumahina, met codenaam 13Mortel, worden twee forse TGO's geformeerd (Team Grootschalige Opsporing). Meer dan vijftig rechercheurs storten zich op alle mogelijke scenario's. "Een vergissing is meteen één van de onderzoeksrichtingen. Zeker omdat Latumahina helemaal niet in onze systemen voorkwam, terwijl de modus operandi van de daders wel alle kenmerken had van een professionele liquidatie," zegt Dutilh.

Ander doelwit
"We onderzochten of een ander mogelijk doelwit in het appartementencomplex woonde." Binnen een week komt de tip dat de schutters het hadden voorzien op drugshandelaar G.M. Die verhuist meteen naar het buitenland, al willen hij en zijn vriendin daar vervolgens weinig kwijt als de recherche ze bezoekt.

Dutilh: "Hij zegt er niet aan te willen dat hij het doelwit was, maar heeft toch zijn conclusies getrokken." Ondertussen komt het onderzoek goed op gang. Het team trekt de bewegingen na van de twee auto's die na de liquidatie zijn achtergebleven.

Officier van justitie Caroline Cnossen presenteert woensdag de belangrijkste bewijzen op de eerste zitting van de vijf verdachten die nog in de cel zitten.

Lekke band
Na de schietpartij zijn twee auto's achtergebleven. De uit Leiden gestolen Volkswagen Caddy waarin de twee schutters en hun chauffeur waren gekomen en die ze na het schieten op de Wittgensteinlaan in brand hadden gestoken. De eveneens gestolen Seat Leon die ze op de vlucht hadden moeten achterlaten met een lekke band - in Hoofddorp, waar de vluchtauto waarschijnlijk iets verderop in brand had moeten worden gestoken.

De auto's zijn na de diefstal geregistreerd door verkeerscamera's. Via die registraties komt ook een andere auto in beeld, die bij deze auto's in de buurt was. Een Volkswagen Bora. In een onderzoek naar de gebruikers daarvan komen de eerste verdachten in beeld, zegt Dutilh.

Zo blijken Ulrich B. en Wendell R. in de nacht van 6 op 7 oktober, anderhalve dag voor de schietpartij, 's nachts om kwart voor vier in de Bora te zijn gecontroleerd in Beverwijk.

Vluchtauto
In de in Hoofddorp gestrande Seat zit dna van bestuurder Ulrich B. en vermoedelijke schutter Djurgen W. De eerste verdachten worden afgeluisterd en geobserveerd.

Rond de schietpartij hebben de daders drie prepaidtelefoons gebruikt. Eén was in de parkeergarage bij de schutters, één was bij Ulrich B. in de vluchtauto en 'organisator' Cedric R. moet volgens aanklaagster Cnossen met de derde vanuit Hoofddorp contact hebben onderhouden met de uitvoerders van de liquidatie.

Met een Mercedes Vito die Cedric R. op zijn eigen naam had gehuurd, lijken de gestrande schutters en hun bestuurder uiteindelijk door hem te zijn opgepikt uit Hoofddorp. De Volkswagen Bora en de Mercedes Vito lijken in de nacht van 6 op 7 oktober, anderhalve dag vóór de moord, betrokken te zijn geweest bij het 'koud zetten' van de Seat op een paar honderd meter van de parkeergarage.

Kapitale blunder
Wendell R. heeft inmiddels erkend dat hij zijn vermoede criminele klusjesman Ulrich B. in de middag voor de liquidatie met de Volkswagen Bora heeft afgezet in de omgeving van het Buikslotermeerplein in Noord, vlakbij de halte van bus 33.

Hij zegt vervolgens te zijn teruggegaan naar het huis in Noord waar een medeverdachte de verjaardag van zijn dochter vierde. Volgens officier Cnossen kan dat niet kloppen, zo zegt ze woensdagmiddag op de zitting.

Recherchechef Dutilh benadrukt dat de daders weliswaar hun kapitale blunder hebben begaan door op de verkeerden te schieten, maar bestrijdt dat het 'een groepje losers' was.

"Ik durf de stelling aan dat deze liquidatie supergoed is voorbereid. Als ze niet de pech hadden gehad lek te rijden met die Seat, de tweede vluchtauto, was het toch al complexe onderzoek nog ingewikkelder geworden."

Klassiek recherchewerk
Het is aan 'goed klassiek recherchewerk' te danken dat de verdachten zijn gepakt, zegt Dutilh. "We hebben door het analyseren van alle sporen en bewegingen een goed beeld gekregen en het onderzoek naar bijvoorbeeld de vele tientallen in beslag genomen telefoons loopt nog volop. Daar zijn ook versleutelde Blackberry's bij."

Op de opdrachtgevers en hun motief om drugshandelaar G.M. te laten vermoorden, heeft de recherche nog geen zicht gekregen. De 'uitlokkers' Cedric en Wendell R., 'chauffeur' Ulrich B. en 'schutter' Djurgen W. zijn aangeklaagd voor het medeplegen van de moord op Latumahina en de poging tot moord op zijn vriendin en dochtertje.

Zij vormden volgens Cnossen een criminele organisatie met onder meer het voorbereiden en plegen van moorden als oogmerk. De tweede schutter, een blonde, blanke man, is nog spoorloos. Dutilh: "Het onderzoek naar hem is in volle gang. Ik doe in deze afschuwelijke zaak een moreel appèl op mensen die hem kennen, of herkennen, zich te melden. Desnoods anoniem."

Misdaadverslaggever van Het Parool Paul Vugts legt op locatie uit hoe de daders hun fatale fout maakten en Latumahina neerschoten:

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden