Plus

Metamorfose Piet is voltooid: 'Nu weer richten op het sprookje'

Met nieuwe, dure kostuums maakt het Amsterdamse intochtcomité van het hulpje van Sint Nicolaas weer een Spaanse edelman.

De nieuwe kostuums van de 350 Amsterdamse Pieten, die per stuk 300 euro kosten Beeld Niels de Vries
De nieuwe kostuums van de 350 Amsterdamse Pieten, die per stuk 300 euro kostenBeeld Niels de Vries

Al twintig jaar doet Anouk Rees mee met de Amsterdamse intocht, en elk jaar was het een verrassing hoe haar Pietenpak er zou uitzien. De honderden huurpakken werden op de ochtend van de intocht uitgedeeld. "Soms was het een paar maten te groot," zegt Hoofdpiet Rees. "Of je liep de hele dag te rennen en te springen met een slap elastiek in de broekband."

Zulke ongemakken behoren tot het verleden, nu het comité dat verantwoordelijk is voor de intocht voor alle Pieten een pak op maat heeft aangeschaft.

Alle 350 hulpen van de Sint krijgen een eigen kostuum voor de intocht en alle andere activiteiten die in de weken daarna in de stad worden gehouden. In zes verschillende kleuren, die passen bij de taak binnen de groep, en alle voorzien van andreaskruisen.

Goedkope oempa loempa's
Er is sprake van een diepte-investering in de Amsterdamse Piet, want de pakken kosten ongeveer 300 euro per stuk.

"Eindelijk gerechtigheid," zegt Hoofdpiet Midas Meester lachend na de presentatie van de nieuwe pakken in de aula van het Vossius Gymnasium. "Het pak van Sint Nicolaas is gemaakt door dezelfde kleermaker die ook kleding voor de paus heeft gemaakt. Wij Pieten liepen daar toch als een soort goedkope oempa loempa's omheen."

Meester was de afgelopen twee jaar nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe kostuums. Daarbij werkte hij samen met Ineke van Berge, de gepensioneerde hoofdcoupeuse van ontwerper Frank Govers.

"We hadden gehoopt de pakken tijdens de intocht van 2016 voor het eerst te kunnen gebruiken, maar dat hebben we net niet gehaald. We waren al vreselijk veel tijd kwijt met de voorstudie. We hebben honderden afbeeldingen en foto's bekeken."

Voor alle Pieten die het nodig hebben, zijn er nieuwe pruiken van donkerbruin, steil haar, en de roetvegen op de gezichten zijn tegenwoordig van echt roet.

Belangrijk is dat de hulp van Sint Nicolaas nu ook uiterlijk geen kenmerken meer heeft van de knecht: het comité heeft Piet in de adelstand verheven door van hem een Spaanse edelman te maken die de Sint begeleidt tijdens zijn jaarlijkse triomftocht door de stad.

Verdeeldheid
Dat laatste is belangrijk, zegt Rees. "De Pietendiscussie zorgde de laatste jaren ook binnen onze groep voor verdeeldheid. Alle vrijwilligers willen maar één ding: kinderen van alle leeftijden plezier bezorgen. Als blijkt dat mensen jou met andere ogen bekijken, is dat best lastig. Er zijn mensen gestopt, maar er zijn ook veel nieuwe mensen bijgekomen. Er is een wachtlijst van 150 mensen. De nieuwe pakken onderstrepen hoe belangrijk de Pieten zijn voor het feest."

Met de nieuwe pakken zet Amsterdam ook een kroon op de metamorfose van de klassieke Zwarte Piet, een verandering die in 2013 op initiatief van burgemeester Eberhard van der Laan werd ingezet.

Een ingrijpende verandering die de emoties in het land hoog deed oplaaien, maar de figuur ook terugbracht naar de bron van het sprookje: van een tocht door de schoorsteen krijg je immers roetvegen, en geen kroeshaar of dikke lippen. De Spaanse edelen als begeleiders passen ook naadloos in de traditie.

Liefhebbers en activisten
De ontwerpen voor de nieuwe pakken zijn voorgelegd aan rekkelijke en precieze liefhebbers van het kinderfeest, en ook aan activisten die strijden tegen de klassieke Piet. Alle partijen waren tevreden.

Meester: "Ik hoop dat we de discussie nu zo'n beetje achter de rug hebben, en ons gewoon weer op het sprookje kunnen richten. Amsterdam gaat kennismaken met de allermooiste Piet ooit."

Rees vertelt dat er ook tijdens de intocht een schepje bovenop wordt gegooid. "We gaan het verhaal van Sinterklaas vertellen met heel veel vrolijkheid, acrobatiek en spektakel. Om in de hoofden van de kinderen het zaadje te planten waar zij hun hele leven plezier van kunnen houden."

Lees ook: Zo ziet de nieuwe Amsterdamse Piet eruit

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden