Met zo'n strafblad kun je beter niet gaan matten

Mohammed (27), Yassin (24) en Adil (20) raakten bijna twee jaar geleden, in de buurt van hun ouderlijk huis in de Burgemeester Fockstraat, in gevecht met een neef van hen, een vete die al langer liep. Gisteren verschenen de drie voor de rechtbank.

Albert de Lange
null Beeld anp
Beeld anp

Ze hebben een zekere ervaring in het verdachtenbankje opgebouwd, dat is zichtbaar. Ze weten dat beleefdheid en waar mogelijk enige spijt het goed doen, voor de rest vervelen de Marokkaanse broers zich een beetje.

De knokpartij tussen de neef en de drie mannen begon buiten en verplaatste zich naar een kapperszaak, waar één van de mannen naar binnen was gevlucht. Volgens de officier van justitie was het de belaagde neef, volgens de broers was het de gewonde Adil. In elk geval werd de neef daar flink te grazen genomen met onder meer een schep door Mohammed en Adil, mogelijk ook Yassin. De broers, die nog bij hun ouders wonen, werden kort daarop onder de ogen van hun moeder hardhandig gearresteerd voor openlijke geweldpleging, waarna Mohammed agenten zwaar beledigde. Daar heeft hij veel spijt van.

De zaak zou aanvankelijk door de politierechter worden afgedaan, maar later besloot justitie, na bestudering van de antecedenten, de mannen toch maar voor de rechtbank te brengen. Mohammed maakt deel uit van de Amsterdamse Top 600 van veelplegers; zijn strafblad omvat 17 pagina's. Yassin heeft vijf pagina's, Adil drie. De jongste heeft vorig jaar negen maanden in jeugddetentie gezeten voor overvallen op woningen en diefstal met geweld. Mohammed, die nu in 'een traject' zit om hem op het goede pad te krijgen, stond ook nog terecht voor het opdringen van nep-coke aan toeristen en het afpersen van geld bij deze mensen. Ook zou hij een straatverbod in het 'dealersoverlastgebied' hebben overtreden.

Meeloper
Mohammed schetste zichzelf als een 'meeloper', die in de criminaliteit was geraakt vanwege 'een verkeerde school, verkeerde buren, verkeerde vrienden'. De verdachten stellen weinig prijs op contact met de reclassering, beschouwen zichzelf als slachtoffers van de vechtpartij en menen dat het 'best goed' met ze gaat. Adil volgt een mbo-opleiding voor onderwijsassistent en wil de lerarenopleiding gaan doen, Yassin doet een technische studie aan het ROC en is pizza-koerier.

De advocaat van het drietal, Paulien Figge, liet weinig heel van de belangrijkste aanklacht tegen hen, de vechtpartij; Yassin was er niet bij, Adil was het slachtoffer en Mohammed greep in, zo schetste zij het. Mohammed had niet van doen gehad met weerloze toeristen, maar met mensen die coke bij hem wilden betrekken, totdat ze politie langszij kwam en ze een paniekverhaal ophingen.

Straf
De officier van justitie eiste een relatief milde straf tegen Yassin, 180 uur werkstraf, omdat hij geen geweld in zijn dossier heeft. Tegen Adil eiste hij vier maanden cel, plus vijf maanden die hem een vorige keer als voorwaardelijk was opgelegd. De 'opeenstapeling van feiten' en het 'parasiteren op weerloze toeristen' bracht hem op een eis van 24 maanden tegen Mohammed, waarvan zes voorwaardelijk. Plus twee maanden die hij eerder voorwaardelijk kreeg.

Figge bepleit vrijspraak voor alledrie, of anders een verlenging van proeftijden. Gevangenisstraffen doorkruisen een opgaande lijn, zo zei ze.

Uitspraak over twee weken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden