Met Wim B. hadden velen een appeltje te schillen

Brandweerwagen voor de villa van de Nederlander Wim B. in de Belgische grensplaats Merksplas. Foto ANP Beeld
Brandweerwagen voor de villa van de Nederlander Wim B. in de Belgische grensplaats Merksplas. Foto ANP

MERKSPLAS - De Nederlandse zakenman Wim B., op wie zondag een moordaanslag werd gepleegd in België waarbij zijn vriendin omkwam, betaalde nooit een rekening. 'Alleen voor zijn leaseauto's wel. Want anders was hij ze kwijt.'

Alle ramen van de kapitale villa aan de Steenweg op Turnhout in Merksplas staan wagenwijd open. Gordijnen fladderen naar buiten. Zwartgeblakerde delen van het rieten dak zijn naar beneden gekomen. In de reusachtige tuin houden twee politiemannen de wacht. Bij de oprijlaan staat een bordje: 'Te koop, villa met buitenzwembad op 8000 m2. Prijs op aanvraag.' Dat moet zeker een paar miljoen zijn. Nog een bordje: 'NV Beauville' - een inmiddels failliete Belgische firma van de bewoner van de villa, de Nederlander Wim B. (50).

Achter een van de ramen heeft zich zondag een drama afgespeeld. Onbekenden drongen - ondanks de talloze beveiligingscamera's en alarminstallaties - binnen en schoten in de slaapkamer Wim B. en zijn 27-jarige vriendin uit Brussel diverse malen door het hoofd. Daarna sloten ze de deur af, staken de villa in brand en vertrokken. Dat B. nog leeft, heeft hij te danken aan de brandweer die snel ter plaatse was. Hij ligt in kritieke toestand in het Turnhoutse ziekenhuis, de jonge vrouw is gestorven.

Heeft zij de dubieuze praktijken van haar nieuwe vriend met de dood moeten bekopen? B. wordt genoemd in fraudezaken met zogeheten btw-carrousels. In Nederland liet hij een spoor van onbetaalde nota's en gedupeerde zakenlui achter. Dat veel mensen een rekening te vereffenen hadden, ligt dus voor de hand.

Maar het parket in Turnhout is nog niet zo ver. Omdat delen van de villa na de brand op instorten staan, heeft sporenonderzoek in het pand nog niet kunnen plaatsvinden, zegt officier van justitie Maud Mampaey. ''We trekken diverse scenario's na.'' Zij onthult wel dat in België al een justitieel onderzoek naar B.'s handel en wandel liep. ''Dat heeft te maken met faillissement en fraude,'' aldus Mampaey.

Een buurvrouw zegt de man nauwelijks te kennen. ''Hij had geen echt contact met de omgeving. Het bleef bij goeiendag zeggen,'' zegt ze. Ook in de buurt van zijn voormalige bedrijf in Chaam, G-Hanz Benelux BV, is B. een onbekende. ''Hij heef er drie jaar in gezeten, maar ik zag hem nooit,'' vertelt een werknemer van het buurbedrijf. Hij weet wel dat B. eerst vooral bezig was met telefooninbouw in auto's. Daarna begon hij met plasma-tv's.

Daar weet mr. G. van de Corput in Breda, curator in het faillissement van G-Hanz Benelux, alles van. Talloze schuldeisers, groot en klein, hebben bij hem aangeklopt. Daaronder ook de fiscus, voor meer dan een ton.

Van de Corput: ''B. betaalde helemaal niemand. Het personeel kreeg geen geld; rekeningen voor advertenties, energie, huur, telefoon - alles bleef openstaan.'' Zelfs tanken deed Wim B. op krediet, dat hij vervolgens niet afloste. ''Alleen de nota's voor zijn dure leaseauto's voldeed hij. Want anders was hij ze kwijt.

Volgens Van de Corput had B. het plan - al dan niet alleen op papier - om in Nederland en België een netwerk van dealers van het onbekende Duitse elektronicamerk G-Hanz op te bouwen. Onder de leus 'Nederland gaat plat voor G-Hanz' zette hij een kostbare reclamecampagne op, onder meer via (niet betaalde) advertenties in De Telegraaf.

De campagne moest rtv-zaken overhalen afnemer van de plasma-tv's van G-Hanz te worden. Ze moesten dan eerst een 'borg' - volgens Van de Corput meestal 1500 euro - betalen. De zaken kregen de beloofde tv's nooit en hun eis tot terugbetaling van de borg bleef onbeantwoord.

''Vele tientallen zakenmensen zijn de dupe,'' zegt Van de Corput. Zij en andere crediteuren hoeven nergens op te rekenen. De totale schuld van G-Hanz Benelux loopt in de vele tonnen en ook B.'s andere bv's hebben forse schulden.

Het is de curator nooit gelukt contact te leggen met Wim B. ''Ik heb hem aangeschreven, maar er kwam geen enkele reactie. Hij was onvindbaar. Nu weet ik in elk geval waar hij zit.'' (ARTHUR 'T HART)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden