David Endt. Beeld Artur Krynicki
David Endt.Beeld Artur Krynicki

Met weemoed terugdenken aan Henk van Santen

PlusDavid Endt

Wel verdraaid! Zat er iets in mijn voetbalschoen? Ik wrikte nog wat, zonder succes. Mijn hand voelde in de schoen en stuitte op iets ondefinieerbaars, ­vlezig, glibberig. Ik hield iets viezigs tussen mijn vingers. Het was een oog, een koeienoog! Mijn schreeuw van afschuw werd overstemd door de daverende lach van de jongens in de kleedkamer.

Hier hadden ze op zitten wachten, de bedenkers van de grap voorop. Henk van Santen en Frans Post schaterden het uit: ik had een deel van mijn ontgroening te pakken.

Terwijl de meesten van ons nog braaf naar school gingen, werkte Henkie van Santen al, op het abattoir in de Czaar ­Peterbuurt, waar hij naar be­lieven een greep kon doen uit de bak met koeienogen. Amsterdamser dan Henk vond je ze niet, maar hij kon meer dan zijn medespelers laten schrikken. Hij was een voortreffelijke middenvelder, die liep als een klokje. Het mooi gelijkmatige loopvermogen schraagde zijn inzichtelijke macht over tijd en ruimte. Henk kon hard duels winnen én de aanval opzetten. Sterke passing, machtig schot, ook dat nog. In het hedendaagse voetbal had hij zeker zijn plek gevonden.

In de zomer van 1974 maakte hij een stormachtige entree in het eerste. Trainer Hans Kraay senior vond in Van Santen onverwacht een ideale ver­vanger voor de naar Barcelona vertrokken Johan Neeskens.

Debuterend in de aan de Neeskens’ transfer verbonden galawedstrijd in Nou Camp maakte hij indruk. Toch vertrok Van Santen bij zijn club. Ajax haalde Notten van FC Twente en stond bij die deal Van Santen af. Henks veelbelovende loopbaan werd snel gefnuikt door een chronische liesblessure, die ze vandaag de dag vast hadden weten te verhelpen.

Vorige week overleed Henk door hartfalen. Onvoorstelbaar, onaangekondigd, aangrijpend voldongen feit. Wat overblijft, is met een glimlach van weemoed terugdenken aan een Amsterdamse kleedkamerkameraad die koeien­ogen in kicksen verstopte en het middenveld liet tikken als een Zwitsers uurwerk.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns hier terug.

Reageren? d.endt@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden