Plus

Met wat improviseren kun je in Bowling Noord nog bowlen

Vorige week werd de oude bowlingbaan op het Buikslotermeerplein gekraakt. Dit weekend nam de vroegere beheerder een kijkje. Bowlen kan alleen nog handmatig.

Bowling Noord, met links ex-uitbaters Ellen en André Elferink, rechts krakers Joris en Elena.Beeld Marc Driessen

Nadat de krakers de deur hebben opengedaan, lopen André Elferink en zijn vrouw Ellen meteen de trap op. Kraker Joris roept ze een waarschuwing na. "Het ziet er apocalyptisch uit, hoor."

Het afgelopen jaar liep Elferink elke dag wel even langs 'de bunker', zoals de betonnen kolos van Bowling Noord op het Buikslotermeerplein ook wel wordt genoemd. Maar hij had niet gedacht dat hij het pand ooit nog eens van binnen zou zien.

Dikke middelvinger
De vervallen bowlingbaan werd door Elferink in 2010 heropend, als bowlingcentrum voor gehandicaptenverenigingen. Met hulp van vele vrijwilligers hield Elferink de boel draaiend.

Tot hij vorig jaar het pand moest verlaten, omdat het nu echt zou worden gesloopt. "Ik riep nog: jongens, als ik eruit ga, wordt het binnen een week gekraakt."

Dat duurde iets langer, maar vorige week zondag was het zover. "Een dikke middelvinger tegen de megalomane plannen van het stadsdeel," zegt Joris (27).

Koffie van vijf euro
Hij vreest dat Noord vooral een plek gaat worden voor mensen van buiten Noord. "Onder het mom van stadsvernieuwing wordt iedereen de buurt uitgejaagd. Voor echte Noorderlingen is straks alleen plaats in Almere." Joris, die zelf ook uit Noord komt, is bang voor yuppen, gentrificatie en koffie van vijf euro, als het Buikslotermeerplein wordt aangepakt.

Het is nogal donker in de oude bowlingzaal, doordat de elektriciteit is afgesloten en er bijna geen ramen zijn. De krakers hebben daarom maar wat kaarsen aangestoken. Op de twaalf banen ligt een dikke laag vuil. De oranje kuipstoeltjes staan er nog, net zoals de bedieningspanelen van de puntentelling ('Op deze tafel geen glazen').

Aan de muur hangen posters van Amerikaanse bowlinggrootheden zoals Mark Roth (Speler van het Jaar 1977). Er liggen nog tientallen bowlingschoenen, en ook de ballen liggen nog gewoon op de ballracks.

Beeld De Bunker werd vorige week gekraakt.

Handmatig
Alleen, daar kun je nu nog maar weinig mee. De belangrijkste onderdelen van de Brunswick 2000-bowlinginstallatie zijn door bouwvakkers al verwijderd. Waar ooit de goot zat, kijk je nu de kruipruimte in. De rails onder de vloer, waarover de bal retour werd gestuurd, is verdwenen.

De wand op het einde van de baan is ook gesloopt en de twaalf grote, gietijzeren pinsetters zijn weggehaald. Er slingeren nog wel een paar oude pins rond.

De krakers zetten ze nu aldoor handmatig rechtop, zodat ze op Baan 2 toch nog kunnen bowlen. De gapende gaten links en rechts van de baan zijn afgedekt met een dikke buis, waardoor de bal op de baan blijft. Het maakt het gooien van strikes makkelijker.

Ziel en zaligheid
"Oh god," zegt Elferink, als hij de banen weer ziet. Hij vertelt hoe hij zijn 'ziel en zaligheid' in deze banen had gelegd en hoe hij elke dag van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig was. "Ook al ziet het er niet uit, er staat tenminste nog iets," zegt zijn vrouw Ellen later, in een poging hem te troosten.

De krakers snappen dan ook niet dat Elferink vorig jaar weg moest, terwijl het pand nu nog gewoon leegstaat. Wanneer het gebouw echt tegen de vlakte zal gaan, is onduidelijk. "We zijn nu druk aan het schoonmaken en willen het pand graag openstellen voor de buurt," zegt kraker Elena (20). "Dus hopelijk krijgen wij nog wel even de tijd."

Veel tijd zullen de krakers waarschijnlijk niet krijgen. Volgens de politie is er aangifte gedaan door de eigenaar en is het nu aan de officier van justitie om een besluit te nemen tot ontruiming. Bij de 220 gekraakte adressen die in 2015 werden ontruimd, gebeurde dat gemiddeld binnen tweeënhalve maand na de kraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden