Schoolkeuze

'Met vmbo-k kun je niet uit veel scholen kiezen'

Duizenden achtstegroepers kiezen deze weken een middelbare school. Het Parool volgt vijf kinderen: hoe maken zij hun keuze, en waar komen ze terecht? Vandaag: Fatima Boukris (12).

Fatima Boukris Beeld Eva Plevier
Fatima BoukrisBeeld Eva Plevier

'Ik ben bij twee open dagen geweest. Ik denk dat ik Noorderlicht op nummer 1 zet. Het is dichtbij en mijn beste vriendin zit er ook op, al in de tweede. Ik hoor daar leuke verhalen van. Het is een nieuwe school, en het gebouw is heel mooi. En ze hebben een sportklas: dan kun je na school gaan sporten.

Een paar jongens uit mijn klas gaan ook naar Noorderlicht, maar eigenlijk geen meisjes. Mijn vriendinnen uit de klas hebben een ander schooladvies, havo/vwo, die gaan dus naar een andere school dan ik (vmbo-k). Soms vind ik het niet zo leuk dat ze het steeds samen over andere scholen hebben. Ik hoop dat mijn schooladvies nog wordt aangepast als ik de citotoets goed maak, naar vmbo-t.

Ik heb niet echt zin om naar de middelbare school te gaan, want dan zit ik niet meer bij mijn vriendinnen in de klas en moet ik nieuwe vrienden maken. Dat lijkt me op een grotere school wel makkelijker. En een grote school is ook fijn omdat je dan meer ruimte hebt, want ik hou niet van stilzitten.

Ik kan met vmbo-k niet uit zo veel scholen kiezen. Ik ben wel naar de open dag geweest van het IJburg College. Dat is digitaal onderwijs. Je hebt daar geen lesboeken maar alleen maar iPads. Dat lijkt me tof. Maar het is best ver vanuit Noord, dan moet ik met de tram."

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Fatima Boukris (12), Noord.
Schooladvies: vmbo-k.
Fatima houdt niet van stilzitten, en wel van voetballen. Ze weet nog niet wat ze later wil worden.

Lees ook de eerdere afleveringen uit deze serie:
Keet Boskamp: 'Een kleine school lijkt me gezellig'
Barend Biekman: 'Ik vind het niet belangrijk waar mijn vriendjes heen gaan'
Fay Oelrich: 'Liever een school waar ik eerst in een havo/vwo-klas kom'
Kadé Mpia Bosenzo: 'Ik wil een school waar ik veel kan sporten'

Hoe gaat dat ook alweer, een middelbare school kiezen?

Leerlingen worden op een middelbare school geplaatst via een systeem van loting en matching. In de periode van 27 februari tot en met 10 maart moeten leerlingen een voorkeurslijst inleveren met op nummer 1 de school waar ze het liefst op terechtkomen.

Leerlingen met het advies vmbo-k vullen 4 scholen in, bij vmbo-t wordt een lijst van 6 scholen geadviseerd. Havo- en vwo-leerlingen wordt aangeraden zelfs 12 scholen op de lijst te zetten.

Vervolgens wijst een computer elke leerling een lotnummer toe. Leerlingen worden geplaatst in de volgorde van hun lotnummer. Als een lotnummer aan de beurt is, wordt gekeken of de school die bovenaan de voorkeurslijst staat plaats heeft. Is die school vol, dan wordt gekeken naar de tweede voorkeur, enzovoorts.

Op 5 april horen alle leerlingen de uitslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden