Plus

Met urine doordrenkt doorsteekstuk is opgefrist

U heeft het wellicht nog niet opgemerkt, maar voetgangers- en fietstunnels zijn in een stille maar zekere bloeiperiode aanbeland.

Beeld Carly Wollaert

Jarenlang hebben ze verwaarloosd en grijs in het straatbeeld gelegen, met als enige ondankbare doel functioneel te zijn en - vooruit - af en toe de dankbare taak kapsels droog te houden tijdens onvoorziene hoosbuien. Tenzij ze het over de passage onder het Rijksmuseum hadden, begon niemand ooit een zin met de woorden: 'Ik wás me laatst toch in een mooi fietstunneltje ...'

Toegegeven, dat laatste zal ook in dit huidige tijdsbestek van fietstunnelemancipatie niet snel veranderen. Ze worden in de stad langzaam maar zeker serieuzer genomen, beter behandeld en esthetisch liefdevol aangepakt.

Dat is een fijne ontwikkeling: ­asgrauwe verkrachtingshotspots worden omgetoverd tot kinderfantasieën in primaire kleuren, en wat eens met urine doordrenkte doorsteekstukjes waren, zijn plotseling toonbeelden van rust, reinheid en regelmaat. Sommige tunnels worden zelfs omgetoverd tot een soort miniatuurgalerieën. En waarom ook niet?

De fietstunnel in de Spaarndammerbuurtse Zaanstraat behoorde misschien lang ­geleden tot de hopeloze categorie, maar de laatste tijd niet meer. De tunnel was gesierd met levensgrote tekeningen. Góéde tekeningen ook nog, gemaakt door een talentvolle spuitverfartiest, die het beton opfleurde met bloemen, vogels en hoogtepunten uit de aldaar flink aanwezige Amsterdamse Schoolarchitectuur.

Kinderkunst
Toch schreef het stadsdeel vorig jaar een ontwerpwedstrijd uit om de muren van de tunnel een opfrisbeurt te geven. 49 kunstenaars dienden een ontwerp in, waarop mocht worden gestemd. Dat is al sympathiek, maar nog sympathieker is dat je al die ontwerpen op je gemak kunt terugkijken op tunneltje.openstadsdeel.nl. Ze geven een boeiend inkijkje in wat Amsterdamse kunstenaars geschikt achten voor de aankleding van een tunnel. Bovendien zitten er mooie dingen tussen.

Waarom het psychedelische ontwerp van de 9-jarig Keije (achtste plek) het niet is geworden, is onbegrijpelijk. Zijn idee voor een 'kleurig robotfeest' is precies wat het zegt te zijn: een feest. We zeggen het nog maar een keer: kinderkunst mag nooit en te nimmer worden ­onderschat.

Janno Hahn maakte het uiteindelijke ontwerp. Hij was al verantwoordelijk voor de belettering 'Spaarndammerbuurt' op de spoorbrug. En precies datzelfde typografische ontwerp gebruikte hij voor de uiteindelijke tunneltransformatie: op een achtergrond van blauwwitte tegels staat in rode letters aan de ene kant 'Spaarndammerbuurt', en aan de andere kant 'Westerpark'. Handig als bewegwijzering en het doet fris en licht aan. Zoiets verbetert een fietstunneltje altijd, dus lijkt er weinig te klagen te zijn.

Echter, meer dan dat is het ook niet. Het is, hoe mooi de letters ook zijn, over het geheel genomen wat saai. Dat is jammer. Juist met zoiets als een fietstunneltje kun je als kunstenaar eens lekker losgaan: kijk voor inspiratie eens naar de onlangs onherkenbaar met mozaïek opgeknapte Beurspassage. Fietstunnels verdienen het: ze hebben lang genoeg in stilte geleden.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Nieuwe fietstunnel

Waar Zaanstraat, Spaarndammerbuurt
***

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden