Met Trump aan het roer gaat klimaatakkoord Parijs op de schop

Mocht Donald Trump het tot president van de Verenigde Staten schoppen, dan zal hij zich niet zonder meer achter het klimaatakkoord scharen dat in december in Parijs door 177 landen werd ondertekend.

De Franse president Francois Hollande ondertekent het akkoord. Rechts de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Beeld epa
De Franse president Francois Hollande ondertekent het akkoord. Rechts de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.Beeld epa

Dat zou mogelijk de ondergang betekenen voor het moeizaam gesloten akkoord, dat door velen wordt beschouwd als de ultieme kans om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De Republikeinse presidentskandidaat heeft zich meer dan eens kritisch uitgelaten over het broeikaseffect.

Volgens Trump is het akkoord zeer in het nadeel van de Verenigde Staten. Hij zegt in een uitgebreid interview met Reuters bovendien niet te verwachten dat een land als China, dat wordt beschouwd als één van de grootste vervuilers, zich aan de gemaakte afspraken zal houden en zich veel gelegen zal laten liggen aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

'Ik zou heel, heel kritisch naar het akkoord gaan kijken. En ik zal op zijn minst opnieuw onderhandelen over de gemaakte afspraken. En misschien zelfs wel heel radicaal iets anders doen. Want ik sta hier niet achter, omdat ik weet dat andere landen zoals China zich hier absoluut niet aan zullen gaan houden.'

Opwarming beperken
Het met veel moeite tot stand gekomen klimaatakkoord van de Verenigde Naties is een ultieme poging van de 177 landen om het broeikaseffect terug te dringen en de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 2 graden celcius.

Veel Republikeinen vinden zo'n deal onzin, omdat zij helemaal niet overtuigd zijn van de opwarming van de aarde en de oorzaak ervan. Volgens Trump is het zelfs een verzinsel van China, om zo de concurrentiepositie van de VS schade te berokkenen.

Noord-Korea
Trump zegt verder in het interview met het Amerikaanse persbureau Reuters geen enkele moeite te zullen hebben om de dialoog aan te gaan met Noord-Korea. Hij zal de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un er eigenhandig van proberen te overtuigen af te zien van het kernprogramma, aldus Trump.

Donald Trump Beeld REUTERS
Donald TrumpBeeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden