Met spijt ziet België Van Rompuy vertrekken

Herman Van Rompuy en Catherine Ashton omhelzen elkaar donderdagavond op de EU-top in Brussel. Van Rompuy is vandaag gekozen tot de eerste EU-president. Catherine Ashton (53) is benoemd als de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands beleid. Foto ANP Beeld
Herman Van Rompuy en Catherine Ashton omhelzen elkaar donderdagavond op de EU-top in Brussel. Van Rompuy is vandaag gekozen tot de eerste EU-president. Catherine Ashton (53) is benoemd als de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands beleid. Foto ANP

BRUSSEL - De benoeming van de Vlaming Herman van Rompuy tot eerste Europees president is een goede zaak voor Europa, maar erg slecht voor België.

Hij zat in de herfst van zijn carrière toen hij tegen zijn zin premier van België werd. Amper een jaar later is de Vlaamse christendemocraat Herman van Rompuy de eerste president van de Europese Unie. Het zal hem zelf misschien nog het meest verbazen.

De 62-jarige Van Rompuy heeft het imago van een grijze muis: een intellectueel die haiku's (Japanse dichtkunst) schrijft en zelden betrapt wordt op een expliciete mening. Een conservatief politicus met een groot probleemoplossend en volgens critici probleemdoorschuivend vermogen. Hij streeft 'rustige vastheid' na en is van mening dat het succes van een politicus niet is af te meten aan wat hij verwezenlijkt, maar aan de mate waarin hij onheil heeft voorkomen.

Van Rompuy komt uit een politieke familie. Ook zijn broer Eric en zus Tine zijn actief in de politiek. Zelf was hij van 1988 tot 1993 voorzitter van de toenmalige CVP (Christelijke Volkspartij). Daarna was hij tot 1999 minister van financiën in de regering van Jean-Luc Dehaene. Hij wist het Belgische begrotingstekort drastisch terug te dringen en het land de eurozone in te loodsen.

In juli 2007 werd hij Kamervoorzitter en in december 2008 onverwacht premier, omdat zijn voorganger en partijgenoot Yves Leterme moest opstappen als gevolg van de Fortis-affaire. Met de komst van Van Rompuy keerde de rust weer in België, na anderhalf jaar van politieke crisis. Hij slaagde erin de ernstig verstoorde relatie tussen Vlaanderen en Wallonië te herstellen. Van Rompuy wordt dan ook gezien als een bruggenbouwer, iemand die compromissen kan sluiten. Wie België - een land met zes parlementen en vijftig ministers - kan besturen, kan zeker de Europese Unie leiden, is de heersende opvatting.

Als president van Europa moet hij vier keer per jaar de Europese vergaderingen voorbereiden en voorzitten. Hij zal vooral moeten doen wat de nationale leiders hem opdragen. ''Een dienende speler, niet iemand die voor het peloton uit loopt met de vlag in top", zei hij daar zelf over.

Zijn relatieve onbekendheid in Europa wordt gezien als een voordeel. In de korte tijd dat hij leiding gaf aan België heeft hij nauwelijks vijanden kunnen maken. Ook zijn talenkennis werkt in zijn voordeel, net als zijn onopvallend profiel. Hij gold niet als de beste, wel als de minst omstreden kandidaat.

Vorige week dreigde echter een kink in de kabel. Van Rompuy zou zich op een bijeenkomst van de Bilderberggroep uitgesproken hebben voor invoering van een Europese belasting. De Britse kranten openden de aanval en zetten Van Rompuy neer als een gevaarlijke eurofiel. Net als eerder gebeurde bij Dehaene en ex-premier Guy Verhofstadt dreigde de benoeming van een Belg in een Europese topfunctie stuk te lopen op een Brits veto.

Duitsland op zijn beurt, schaarde zich openlijk achter zijn benoeming en ook voor de Fransen was hij de favoriet. In België wordt het vertrek van de premier al betreurd. Goed voor Europa, slecht voor België, is een veel gehoorde reactie. (PASCALE THEWISSEN)

De 62-jarige Van Rompuy heeft het imago van een grijze muis: een intellectueel die haiku's (Japanse dichtkunst) schrijft en zelden betrapt wordt op een expliciete mening. Foto EPA Beeld
De 62-jarige Van Rompuy heeft het imago van een grijze muis: een intellectueel die haiku's (Japanse dichtkunst) schrijft en zelden betrapt wordt op een expliciete mening. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden