Met snackbar Twins dreigt weer een buurtzaak te verdwijnen

Vier jaar geleden kreeg Mustafa El Nali een forse huurverhoging voor zijn kiezen. Nu beschuldigt de verhuurder hem van achterstallig onderhoud en dient hij te wijken.

Mustafa El Nali en zijn vrouw Latif aan het werk in hun snackbar Beeld Tammy van Nerum
Mustafa El Nali en zijn vrouw Latif aan het werk in hun snackbarBeeld Tammy van Nerum

"Deze straat is na 23 jaar mijn familie geworden," zegt Mustafa El Nali (64), eigenaar van snackbar Twins in de Tweede Tuindwarsstraat in de Jordaan. Dat de buurt er ook zo over denkt, bewijzen de vijfhonderd handtekeningen die al zijn verzameld om Twins voor de buurt te behouden

Nobillon Vastgoed, van wie El Nali de winkelruimte huurt, wil van de snackbar af. Volgens de verhuurder zou de snackbareigenaar een last voor de buren zijn en zijn frituurvet in het riool dumpen. De rechter buigt zich donderdag over de vraag of de snackbar mag blijven.

Volgens El Nali is er niets waar van alle beschuldigingen en zoekt Nobillon een excuus om hem eruit te krijgen. "Vier jaar geleden werd mijn huur opeens verdubbeld, daar ging ik niet mee akkoord. Zonder hulp van een advocaat ben ik naar de rechter gegaan. Uiteindelijk heeft een expert in opdracht van de rechter de nieuwe huurprijs bepaald. Mijn huurprijs steeg daardoor met bijna de helft naar 1200 euro. Dat moet nu nog meer worden, vermoed ik."

Lekkage
Volgens Nobillon zou El Nali frituurvet door de afvoerput spoelen, waardoor een afvoerpijp kapot is gegaan en er lekkage onder de vloer is ontstaan.

Een trucje van de verhuurder, volgens Bart Breedijk, advocaat van de snackbar. "Deze pijp lag er al voordat El Nali 23 jaar geleden de zaak overnam. Die pijp is dus gewoon op. Dat is niet de fout van de snackbar, dat is achterstallig onderhoud van de verhuurder."

Frank Ho (57), initiatiefnemer van de petitie, ziet het met lede ogen aan. "Al sinds 1981 woon ik hier in de buurt. De snackbar is laagdrempelig, zeker in vergelijking met de nieuwe zaken in de buurt die erbij zijn gekomen. Enkele jaren geleden is het tweedehandswinkeltje naast de snackbar ook al weggegaan, de eigenaresse kon een forse huurverhoging niet betalen. Voor buurtbewoners is het juist belangrijk dat zulke zaken blijven."

Overlast
Op de achtergrond speelt een hoogoplopend conflict tussen El Nali en een bovenbuurvrouw. Die zou last hebben van het geluid van een koelmotor die achter de winkelruimte staat.

De snackbareigenaar had naar eigen zeggen weer last van toeristen aan wie de verdieping boven zijn winkelruimte werd verhuurd. Deze ruzie liep al paar keer zo uit de hand dat de politie langs moest komen.

Volgens Nobillon zou dit bewijzen dat El Nali overlast veroorzaakt in het pand en in de buurt.

€1200

Vier jaar geleden steeg de huur voor de snackbar al van zo’n 800 naar 1200 euro per maand.

Ellen Luurssen (64), die al dertig jaar aan de overkant van de snackbar woont, zou het jammer vinden als de snackbar weg moet. "Ik heb nog nooit overlast ervaren. Al sinds ik hier woon, zit er een patatzaak. Alle snackbars in de buurt zijn al verdwenen. Mustafa is erg sociaal en maakt met iedereen een praatje."

Geraldine MacDonald (28) is een van de buurtbewoners die de steunbetuiging heeft onder­tekend. "Ik werk naast de snackbar en woon nu vier jaar in de buurt. Alle winkels hier gaan op elkaar lijken. Eenheidsworst vaak, dat maakt het best saai."

El Nali is blij dat de buurt hem steunt. Na de rechtszaak wil hij snel weer vooruit­kijken. "Het liefst ga ik zo snel mogelijk verbouwen. Dat kan nu niet, omdat mijn situatie onzeker is. Als ik win, blijf ik hier nog zeker een paar jaar."

Nobillon Vastgoed en de bovenbuurvrouw wilden niet reageren.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden