Lezersbrieven

'Met redders als Asscher heeft links geen vijanden nodig'

In zijn eerste interview als PvdA-leider profileerde Lodewijk Asscher zich zaterdag als 'fatsoenlijk, sociaal alternatief' voor Wilders en Rutte. Lezers reageren. 'Gewoon doen alsof je er de afgelopen vier jaar niet bij was.'

'Asscher ging bij zijn volle verstand in het kabinet-Rutte zitten' Beeld Jeroen Hoefman/Lumen
'Asscher ging bij zijn volle verstand in het kabinet-Rutte zitten'Beeld Jeroen Hoefman/Lumen

Kwartje van Kok

Een prominente PvdA'er die kort voor de verkiezingen z'n verhaal houdt; ik wist dat ik het interview met Asscher niet moest lezen. In bijna elke alinea stond wel een grove leugen of misleiding. "Wilders was na de vorige verkiezingen binnen een dag zijn belofte vergeten om de AOW-leeftijd op 65 te houden."

Oké, en hoeveel verkiezingsbeloftes heeft de PvdA al niet verbroken in de loop der tijd? Ik wacht nog steeds op het kwartje van Kok. En los daarvan doet Asscher net alsof de PvdA 65 een goede AOW-leeftijd vindt, maar het was de PvdA die het mogelijk maakte de AOW-leeftijd te verhogen naar 67. Hetzelfde geldt overigens voor Asschers opmerking: 'We willen allemaal af van het eigen risico."

"We moeten stoppen met oneerlijke Europese regels," was echter met afstand mijn favoriet. Hier kun je namelijk niet mee stoppen - tenzij je je terugtrekt uit de EU en dat is juist wat Wilders wil. De PvdA omarmt de EU juist, creëert daarmee het probleem en gaat vervolgens vechten tegen de bierkaai. Dit verschil tussen woorden en daden is typisch voor de sociaaldemocraten.
Paul Verstappen, Amsterdam

Meepraten? Dat kan onder dit artikel of via Facebook (link).

Entertainment

Lodewijk Asscher afgelopen zaterdag: "Ik denk dat er heel veel behoefte is aan fatsoen." Ja, je hoort het inderdaad steeds vaker zeggen en ook in de politiek is het soms ver te zoeken.

Dus zeg ik tegen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer: "Ik heb behoefte aan fatsoen. Geef het goede voorbeeld want politiek is geen entertainment en hoeft dat niet te worden ook." Politiek mag van mij saai zijn, als het maar GOED is.
Agnes Johannesma-van Leeuwen

Roze droom

Lodewijk Asscher vergeet dat de opkomst van de PVV een rechtstreeks gevolg is van het gebrek aan visie gedurende de laatste decennia van de afgelopen eeuw. Het zijn vooral de linkse partijen, niet in de laatste plaats de PvdA, die ongewild de integratie van de nieuwkomers in de weg stonden.

De migranten uit islamitische landen als Marokko en Turkije mochten vooral niet worden lastiggevallen met ongewenste eisen als een inburgeringscursus. Zij hoefden zelfs onze taal niet te leren als ze dat niet wilden. De integratie zou vanzelf tot stand komen. Inmiddels zijn we ontwaakt uit de roze droom van de multiculturele samenleving en moeten we vaststellen dat het integratie-experiment is mislukt.

We worden nu geconfronteerd met het populisme van Geert Wilders, die dankbaar gebruik heeft gemaakt van het hiaat dat door de PvdA is achtergelaten. In zijn angst de steun van de allochtone kiezers te verliezen, heeft het politiek correcte management van de PvdA de oren ­laten hangen naar de eisen van het islamitische electoraat. De traditionele autochtone kiezers voelen zich in de steek gelaten en wenden zich nu massaal af van het sociaaldemocratische regent­schap.

De oorspronkelijke Kamerfractie van de PvdA, die 38 leden telde, is inmiddels gereduceerd tot 35. De afsplitsing heeft geleid tot de oprichting van twee nieuwe partijen. Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk hebben Denk opgericht en zich inmiddels versterkt met beoogde nieuwe Kamerleden Sylvana Simons en Farid Azarkan.

Jacques Monasch heeft zich door toedoen van zijn concurrenten Asscher en Samsom genoodzaakt gevoeld uit de partij te stappen. Hij is volgend jaar met zijn Nieuwe Wegen een van de talrijke nieuwe deelnemers aan de Tweede Kamerverkiezingen. De peilingen voorspellen voor de PvdA een dramatisch verlies, volgens Maurice de Hond zouden van de 35 zetels slechts 10 overblijven. De PVV spint garen bij die ontwikkeling.

Nu worden we geconfronteerd met een aantal Noord-Afrikanen die de gelegenheid te baat hebben genomen door zich in de vluchtelingenstroom uit Syrië richting West-Europa te mengen. Die mogelijkheid werd door het linksdenkende volksdeel nagenoeg uitgesloten, maar door de incidenten in Keulen, toen een aantal oud en nieuw vierende vrouwen werd aangerand door Marokkanen en Algerijnen, zijn we met de neus op de feiten gedrukt.

Gastvrije gemeenten als Ter Apel worden onveilig gemaakt door jonge Marokkanen die misbruik hebben gemaakt van ons asielsysteem. Nadat zij op oneigenlijke gronden ons land binnen zijn gekomen, maakt dat criminele gebroed zich schuldig aan asociaal gedrag en diefstal. Ik vraag me in gemoede af waar dat schorem de gore moed vandaan haalt zich te misdragen ten koste van een gemeenschap die de nek durft uit te steken door hun gastvrijheid te bieden.

Nu zitten we weer met het probleem dat Marokko geen onderdanen wenst terug te nemen. "We zullen Marokko zo ver moeten krijgen dat het meer mensen terugneemt", aldus Lodewijk Asscher. Desnoods gaat hij morgen naar Rabat, ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar als er geen politieke en economische druk achter staat, kan hij net zo goed thuisblijven.

Intussen vormen de criminele Noord-Afrikanen in de azc's een reden temeer voor de kiezers volgend jaar op de PVV te gaan stemmen. Geert Wilders hoeft geen enkele moeite te doen en kan rustig achterover leunen. Zijn partij wordt veruit de grootste in de Tweede Kamer.
Gosling Wiersma, Amsterdam

Trumpiaans

'En vergeet niet: hij geeft mensen een vals perspectief. Hij was na de vorige verkiezingen binnen een dag zijn belofte vergeten om de AOW-leeftijd op 65 jaar te houden. Het is een verwerpelijke en weerzinwekkende manier van omgaan met de toekomst van dit land." Aldus Lodewijk Asscher in Het Parool van zaterdag.

Natuurlijk had hij het over Geert Wilders. En even natuurlijk was hij compleet vergeten dat zijn eigen partij de kiezers bij de vorige verkiezingen binnen twee weken verraadde door met de VVD in zee te gaan. En dat hij toen bij zijn volle verstand in dat kabinet ging zitten.Want dat is Lodewijks strategie: gewoon doen alsof je er de afgelopen vier jaar niet bij was. Ja, nee, echt, dat was allemaal de schuld van Diederik!

Een nogal trumpiaanse wijze van omgaan met de realiteit, maar hé, dat werkt nou eenmaal als een tierelier. De PvdA-leden zijn er al ingetrapt. Nu het land nog! Nee, met zulke redders van de sociaaldemocratie heeft links geen vijanden nodig.
Bert Bouma, Amsterdam

Lees hier het hele interview met Lodewijk Asscher van zaterdag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden