Met nieuwe vondst kan Antoni van Leeuwenhoek veiliger bestralen

Het Antoni van Leeuwenhoek heeft een vinding gedaan waarmee het ziekenhuis de veiligheid van bestralingen bij kankerpatiënten zegt te kunnen vergroten.

Beeld anp

Met de methode iViewDose kan sneller ingegrepen worden als de dosis straling te hoog blijkt te zijn geweest, of niet op de juiste locatie in een lichaam toegediend. "Kort gezegd kunnen we nu efficiënter meten of alles tijdens een bestraling volgens plan gaat", legt klinisch fysicus Anton Mans uit, verbonden aan het ziekenhuis.

iViewDose is inmiddels zo ver gevorderd dat het ook voor andere ziekenhuizen en centra inzetbaar is. Mans: "We zijn de eersten ter wereld die deze methode op deze schaal beschikbaar hebben gemaakt. Er hebben zich al een aantal ziekenhuizen gemeld, waarvan sommigen ook al concreet zijn."

Het instituut maakt gebruik van de materialen die al voorhanden zijn. "De huidige versnellers waarop patiënten hun bestraling toegediend krijgen zijn uitgerust met een detector. Wij hebben software ontwikkeld waarmee die detector tijdens de behandeling van een patiënt in 3D de straling berekent en vervolgens ook berekent of de afgegeven dosis juist is."

Versnellers
Voor de vondst hoefde het AVL niet ver van huis te zoeken. "We kregen al vrij snel na de ingebruikname van de huidige versnellers door dat die detector hiervoor gebruikt kon worden. In het AVL doen we dat op kleine schaal ook al sinds 2006. De moeilijkheid zat hem in het op grote schaal toepasbaar maken van de methode. Dat heeft bij elkaar ruim tien jaar geduurd." De ontwikkeling van het product gebeurde in samenwerking met de Zweedse firma Elekta, die de verdere distributie van iViewDose nu op zich neemt.

Wanneer met iViewDose een afwijking wordt aangetroffen, kan het ziekenhuis de daaropvolgende dosis direct aanpassen. Omdat patiënten in de regel meerdere dagen bestraald worden, is het nuttig snel te kunnen schakelen wanneer onbedoeld is afgeweken van het bestralingsplan. Zo'n afwijking gebeurt bij één op de vierhonderd bestralingen en ontstaat volgens Mans onder meer door anatomische verandering van de patiënt (bijvoorbeeld bij gewichtsverlies of verandering in de ligging van organen), onjuiste afstelling van de apparatuur, of softwareproblemen.

Een pluspunt aan iViewDose is volgens Mans verder dat de nieuwe methode een stuk minder arbeidsintensief en duur is. De automatisch gegenereerde rapporten van iViewDose kunnen al enkele minuten na het bestralen worden opgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden