PlusTen slotte
Met Manu Dibango betreurt de muziekwereld zijn eerste coronadode
In Parijs overleed de Kameroense muzikant Manu Dibango dinsdag aan de gevolgen van het coronavirus. Hij werd 86 jaar.
Een strakke beat, woeste saxpartijen en diepe, onmiskenbaar Afrikaanse zang. Dat waren de voornaamste ingrediënten van Soul Makossa, het nummer waarmee de uit Kameroen afkomstige muzikant en zanger Manu Dibango in 1972 totaal onverwacht een wereldhit scoorde. Met het overlijden van Dibango, dinsdag op 86-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Parijs, betreurt de internationale muziekwereld zijn eerste coronadode. Dibango werd geboren in 1933.
Soul Makossa was oorspronkelijk de b-kant van een single waarop Manu Dibango de lof zong van het nationaal voetbalteam van Kameroen. Het buitenlandse succes kwam toen dj’s in New York Soul Makossa ontdekten als een geheide dansvloervuller. Er ontstond grote vraag naar de plaat, al circuleerde er in de Verenigde Staten slechts een handvol exemplaren van. Voor Soul Makossa een officiële Amerikaanse release kreeg, waren er al 23 coverversies van opgenomen.
Het nummer was de start van een internationale carrière voor Dibango, die saxofoon en vibrafoon speelde en traditionele Kameroense muziek mengde met jazz en funk. In de jaren tachtig citeerde Michael Jackson in zijn hit Wanna be Startin’ Something uit Soul Makossa de woorden ‘ma-mako, ma-ma-sa, mako-makossa’. Het kwam hem later op een aanklacht van plagiaat te staan, die uiteindelijk buiten de rechtbank om werd afgehandeld.
In het bewuste tekstfragment in Wanna be Startin’ Something lijkt het voor Nederlandse luisteraars of Jackson ‘mama appelsap’ zingt. De 3FM-dj’s Timur en Ramon maakten van mama appelsap een gangbaar begrip voor zulke verkeerd verstane tekstfragmenten.