Met lood vervuild slib in Nieuwe Diep en Jeugdland gevonden

Het Nieuwe Diep kan voorlopig geen officiële zwemplek worden. De bodem van het meer bij het Flevopark blijkt vervuild en dat levert gezondheidsrisico's op voor kleine kinderen.

De zwemoever aan het Nieuwe Diep in het FlevoparkBeeld Catharina Goglowski

Bij het bodemonderzoek dat de gemeente liet uitvoeren om te onderzoeken of een oever voor waterrecreatie kan worden aangelegd, blijkt dat slib in het Nieuwe Diep is vervuild met lood.

Dit brengt voor kinderen onder de zes jaar gezondheidsrisico's met zich mee. Als kleine kinderen veel lood binnenkrijgen, kan dit een negatieve invloed hebben op het IQ en het leervermogen, meldt de GGD.

Het risico geldt alleen voor kleine kinderen die vooral op de bodem zitten en kruipen, en die veel hand- en mondcontact hebben en misschien slib in hun mond stoppen.

De aangetroffen hoeveelheden lood in het slib liggen overigens onder de maximum norm, maar de GGD vindt deze norm niet streng genoeg en meent dat er toch gezondheidsrisico's kunnen zijn.

Scheepvaart
De vervuiling wordt gerelateerd aan de scheepvaart op het Amsterdam Rijnkanaal. Omdat de vervuilde laag rondom Jeugdland dunner is dan aan de westkant, en de sliblaag zeer vast is terwijl het oppervlaktewater niet verontreinigd is, wijst dit er volgens de gemeente op dat het bezinken van het slib al langere tijd geleden heeft plaatsgevonden.

Dat de vervuiling nu pas wordt opgemerkt, komt door het bodemonderzoek. Het water is namelijk niet vervuild. Volgens metingen van Waternet was de kwaliteit van het water de afgelopen drie jaar zelfs 'uitstekend'.

Zwemmen
Volwassenen en kinderen boven de 6 kunnen wel blijven zwemmen in het Nieuwe Diep, en ook de zeillessen en kanoën vanaf Jeugdland zijn geen probleem.

Maar in speeltuin Jeugdland is ook vervuild slib gevonden. Een woordvoerder van Jeugdland laat weten dat ze overvallen zijn door de uitkomsten van het onderzoek. Momenteel wordt bekeken welk water kleine kinderen precies moeten mijden.

Uit de waterpomp bij de speeltuin komt in elk geval gewoon kraanwater, maar de watergang waar kinderen met een kabelbaan overheen zwieren, zou wel vervuild slib bevatten.

Saneren
De gemeente plaatst borden rondom het Nieuwe Diep en in Jeugdland om recreanten te waarschuwen. De gemeente onderzoekt of en hoe de grond gesaneerd kan worden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden