Plus

Met label 'Amsterdam Beach' kwam de gekte in Zandvoort

Met maatregelen tegen vuurwerk en dancebeats wil Zandvoort de toenemende overlast door festivals en feesten tegengaan. Een badplaats is geen pretpark, stelt het Bewonersplatform Leefbare Kust.

Bewonersplatform Leefbare Kust ziet met lede ogen aan hoe Zandvoort 'een pretpark wordt'Beeld ANP

Over drukte zullen ze in Zandvoort niet snel klagen. In de zomermaanden is het dorp met 17.000 inwoners een bruisende badplaats met miljoenen bezoekers, en daar is iedereen aan gewend. Maar nu doen zich ontwikkelingen voor waar veel bewoners zorgen over hebben, zegt Albert Korper van het Bewonersplatform Leefbare Kust.

"Grootschalige strandfeesten, verdergaande commercialisering van strand en boulevards, paviljoens die het hele jaar open zijn, oprukkende Airbnb in de appartementencomplexen," somt de voorzitter op. "We vrezen voor Amsterdamse toestanden. Het moet hier geen pretpark worden."

Sinds Zandvoort enkele jaren geleden met het oog op de buitenlandse bezoeker het predicaat Amsterdam Beach heeft omarmd, gaat het hard met de badplaats. "We hebben hier altijd een delicaat evenwicht gehad tussen wonen, werken en recreëren," zegt Korper. "Dat dreigt nu te verdwijnen, ook omdat de gemeente nauwelijks mogelijkheden heeft om de excessen van het toerisme tegen te gaan."

Toon gezet
Als voorbeeld noemt Korper het nieuwe gebruik in de strandpaviljoens om privéfeesten en bedrijfsuitjes tegen middernacht af te sluiten met een professioneel vuurwerk. "Leuk voor de feestgangers, maar in het dorp zitten de mensen rechtovereind in bed. En dat gebeurt echt met grote regelmaat. Wij vinden dat het afsteken van vuurwerk moet worden beperkt tot bijzondere dagen als Koningsdag en de jaarwisseling."

Een ander punt van zorg is de draai die veel strandpaviljoens lijken te maken van pleisterplaats tot feestlocatie. De Amsterdamse evenementenorganisator Marnix Bal kocht met vrienden een paviljoen op het naaktstrand, met de bedoeling daar strandfeesten te geven. Het voor september geplande festival Loveland Beach ging uiteindelijk niet door vanwege slechte weersomstandigheden, maar het bewonersplatform vreest dat de toon is gezet.

Korper: "De andere paviljoenhouders op dat stuk strand krabben zich ook achter de oren. Als je met vier grote feesten een goede jaaromzet kunt draaien, klinkt dat best aantrekkelijk. Van de vijf paviljoens op dat stuk past momenteel alleen Adam en Eva nog in het oorspronkelijke karakter van natuurstrand. Ik verwijt de ondernemers niet dat zij een boterham proberen te verdienen, maar het is aan de gemeente om paal en perk te stellen."

Toeristische hotspots
Volgens het bewonersplatform staan de nieuwe ontwikkelingen ook op gespannen voet met de visie op Zandvoort, zoals die enkele jaren terug is vastgelegd in de toekomstvisie Parel aan zee. "Een uitstekende visie waarin met alle belangen in het dorp rekening wordt gehouden," stelt Korper. "Er wordt een aantal toeristische hotspots aangewezen, maar ook een paar stukken strand waar het rustig moet zijn en blijven. Maar daar moet nu ook wel naar worden gehandeld."

Het bewonersplatform weet de gemeenteraad inmiddels aan zijn zijde. Bij de behandeling van een nieuwe Algemeen Plaatselijke Verordening heeft de raad aangedrongen op maatregelen tegen het vuurwerk op feesten, maar ook gepleit voor een begrenzing van de bastonen op festivals en evenementen.

"Een goede eerste stap," looft Korper de inzet van de politiek. Daarmee zijn nog niet alle punten van de wensenlijst afgevinkt. "Aan de boulevard wordt een toenemend aantal woningen gekocht door mensen die er twee of drie keer per jaar verblijven."

'Hetze tegen ondernemers'
Allesbehalve blij met de maatregelen is Loveland. In de ogen van Marnix Bal is het bewonersplatform een klein groepje bewoners dat een hetze voert tegen de ondernemers op het strand.

"Met geen andere bedoeling dan alle evenementen de nek om te draaien. De gemeente wil meer evenementen met kwaliteit. Onze plannen pasten daar perfect in. Wij zaten ver van de bewoonde wereld: niemand kon er last van hebben. Toch ontstond er vreselijke deining." Loveland heeft de plannen in Zandvoort in de ijskast geplaatst. "Hier gaan we geen geld en energie in steken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden